sourze.se
Artikelbild
Fler bilder
Artikelbild

Att våga vara tydlig

Hur tydlighet kan motverka näthat i ett samhälle där många gömmer sig bakom skärmar och fejkade namn.

Internet har på många sätt gått från att vara ett verktyg som vi använder för att hitta information till något som är en del av oss, av vårt sociala liv, av vårt arbete och vår identitet. Vi tänker inte längre på att vi "surfar" när vi surfar, det är så naturligt att det inte längre kräver ett adjektiv. Vi är, helt enkelt, offline och online.

Så borde det kanske vara, men det stämmer ändå inte helt och hållet. På internet är vi mer. Vi är mer utåtriktade, pratglada, modiga och kanske framförallt; vi har fler åsikter. Vi tar del av samhällsdebatten, ofta gömda bakom ett användarnamn och en serietecknad profilbild. Klart man vågar då. Men varför?

Näthat har varit på tapeten på sistone, och tack och lov för det. Kvinnor, men även män, blir hotade och kränkta genom kommentarer och mail, skrämda och ledsna för ord som är så hårda att de verkar komma från en galning. Ja, en galning. Vem hotar folk till livet för att de uttryckt en åsikt? En galning! Det är inte en debatt att hota och kränka, det är ett bevis på flyktiga eller till och med obefintliga argument.

Ett argument som länge använts för kändisar används nu flitigt på internet. Om du uttrycker dig eller existerar på internet får du "ta" kritik om ändå kritiken vore kritik och inte mordhot. Som kändis är det ofta accepterat att man får leva med att paparazzis förföljer en, att ens privatliv vräks ut i kvällstidningar och att ett och annat hot ramlar ner i brevlådan. Man syns, man finns, alltså får man ta konsekvenserna. På internet syns alla, finns alla. Men att ens publika existens ger rätt till kränkningar, det är ett väldigt märkligt argument. Speciellt från de som gömmer sig bakom fejkade användarnamn och bilder.

Jag gillar internet. Jag gillar att samhällsdebatten har demokratiserats, att alla kan publicera debattartiklar go Sourze!, att människor som kanske inte hade mötts annars kan diskutera. Jag älskar det faktiskt. Men jag är rädd att vi håller på att tystas. SVT:s Uppdrags Granskning visade hur en tjej som kritiserat H&M fick sin adress utlagd på internet med sjuka uppmaningar. Jag hade blivit livrädd, och jag hade nog tänkt två gånger innan jag sa något mer på nätet.

Vad ska vi göra? Min önskan är att alla blev lite mer tydliga. För att våga vara tydlig är inte samma sak som att våga ha en åsikt. Med tydlig menar jag att om du har en åsikt, dela den gärna, men förklara varför, ta fram argument, gå in på detaljer så att du får fram vad du menar. "Du är dum i huvudet!" är inget argument, ingen kommer ta dig på allvar, ingen kommer ändra sin åsikt.

Åsikter är viktiga, fina saker som driver samhället framåt. Åsikter är spännande, intressanta, öppnar ögon. Ha en åsikt, men var tydlig. Jag har själv jobbat på en widget som uppmuntrar till åsikter på internet. Du kan säga ja eller nej till det du vill. Ja och nej är starka ord, de tvingar fram tydligheten.

Vad är det egentligen du debatterar för eller mot? Säg ja eller nej, och stöd ditt argument med tydlighet - inte hat.


Om författaren

Författare:
Hanna Månsson

Om artikeln

Publicerad: 29 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: