sourze.se
Artikelbild

"Nu eldar de upp grannarnas bilar igen"

Här hemma i ofarliga småpyssliga Stockholm, i dess nordvästra förorter, pågår inga toppmöten eller besök av tvivelaktiga presidenter.

Nu eldar de upp grannarnas bilar igen. Deras egna bilar stod händelsevis långt ifrån garaget i söndags.

Femtio bilar förstörda i våryran där i garaget i Husby i Stockholms nordvästra förorter. Affärerna på torgen massakreras och pulvriseras efter mönster av Göteborgskravallerna. Ännu så länge bara tre poliser sjukskrivna...

I juni 2001 reste hundratals troublemakers till Göteborg för att vända upp och ner på stan:

Ur Wikipedia:

"Göteborgskravallerna är en samlande beteckning på en serie kravaller och upplopp i samband med demonstrationer i centrala Göteborg 14-16 juni 2001 med anledning av EU-toppmötet i Göteborg och besöket av USA:s president George W. Bush. Demonstranters och aktivisters sammandrabbningar med polis var de mest omfattande i Sverige på flera decennier. Sammanlagt skadades 53 polismän och 90 demonstranter och såväl staden som privatpersoner åsamkades omfattande materiella skador. En intensiv massmedial nyhetsbevakning av kravallerna överskuggade både EU-toppmötet, de alternativa seminarierna och de tre stora fredliga demonstrationerna, som samlade cirka 50 000 personer."

Här hemma i ofarliga småpyssliga Stockholms nordvästra förorter pågår inga toppmöten eller besök av tvivelaktiga presidenter. Här rusar endast en 69-årig man runt på byn viftande med en överdrivet stor kniv och polismyndigheten försöker sätta stopp för galenskaperna. Han smiter hem och vägrar på polisens bestämda begäran att komma ut ur lägenheten. Polisen ser en fara för hans fru, inlåst med en skogstokig man med en stor machete och beslutar göra omedelbar husundersökning. Piketgruppen går in, hotas med huggvapnet och tvingas till försvarseld. Mannen avlider.

Detta skottdrama anges av flera ur den mobb på ett 50-tal yngre män vara den direkt tändande gnistan till de nya spännande och äventyrliga kravallerna. Egentligen påminner situationen en smula om dräggen i slutet av 90-talet som for runt och brände ner fritidslokaler om nätterna. Journalisterna frågade varför och fick svaret "Vi har ju ingen lokal".

Nu frågar sig femtiotalet bilägare i Husby:

- Ska vi ta bilen?
- Nej den har brunnit upp.

Att få sin sin närmiljö vandaliserad drabbar hårdast de som bor och lever mitt uppe i rasmassorna. Att se de förstörda miljöerna skapar hat och frustration. Och rykten har vingar: Där är farliga ställen. Vi åker inte dit.

De ihärdiga ryktena om att vissa religiösa ledare ur extremistkretsar har uppmuntrat och hetsat mobben mot polisen, hänsynslöst sett till att försvåra för ordningsmakt och brandkår att sköta sitt arbete och därmed rädda liv. Det är rykten som vi ser som just rykten intill det att motsatsen bevisats.

Svenskar är rädda om det Sverige som de varit med om att bygga upp. Och dessa unga vandaler har troligen inte ännu förstått att de är svenskar.


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 22 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: