sourze.se
Artikelbild

Eurovision Song Contest 2013 - "We are one"

Under festivalens glittriga yta finns också viktiga politiska frågor om kultur, jämlikhet och mänskliga rättigheter.

När jag skriver den här texten sitter jag cirka tio meter ifrån scenen där Eurovision Song Contest 2013 i veckan går av stapeln. En tävling som för många bara är yta och glitter, glamour och glättighet, men som för mig är så mycket annat. Självfallet är ESC musik, kläder och häftig pyroteknik - men det handlar också om politik.

Förra årets final i Azerbajdzjan är ett bra exempel. Landet är inte känt för att uppmärksamma mänskliga rättigheter och det var inte helt okontroversiellt att hålla finalen där. Loreen, vår vinnande sångerska från Sverige, gjorde dock ett utmärkt arbete bortom schlagerglittret när hon mötte flera av de mycket modiga människor som kämpar för just mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan. Hennes tilltag möttes inte av helt positiva reaktioner från värdlandet, men det bevisade bara att det hon gjorde var rätt. Det är viktigt. Att ESC går att använda som ett politiskt verktyg - också.

Det där med mänskliga rättigheter är för övrigt något som uppmärksammats även i år. En journalist berättade för mig om ett möte med en av delegationerna, från ett av länderna där de mänskliga rättigheterna inte står särskilt högt i kurs. Artisten som framför landets bidrag fick frågan: "Vilken är den viktigaste mänskliga rättigheten?" på vilket hen svarade: "Happiness!"

Temat för årets ESC är "We are one". Ett tema som märks överallt; Malmö formligen svämmar över att stora bildtavlor med människor av olika färg och form, alla sminkade med årets ESC-logga. Temat kommer märkas i såväl semifinaler och i den stora finalen nästa lördag. Gemenskap är grundbudskapet och att vi alla är värda exakt lika mycket.

Nu gäller det bara att fler får upp ögonen och ser att det egentligen inte är någon större skillnad på oss. Att vi alla bara är detta; människor. Att värdet inte sitter i hudfärg, religion eller ursprung. Att allas värde är något självklart som vi inte borde kunna förneka. Kalla mig naiv men jag vill hoppas, och jag tror det också, att ESC är något som kan fungera som en brygga mellan olika kulturer. Ett verktyg för att lyfta viktiga frågor, såsom mänskliga rättigheter. För ärligt talat - finns det något som förenar på samma sätt som musik gör?

We are one.


Om författaren

Författare:
Anny Berglin

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: