sourze.se
Artikelbild

"Det står ett rum här och väntar på dig..."

En spännande skildring av ett historiskt och politiskt skeende som visar hur litet ett människoliv är värt om utrikespolitik och diplomati är inblandat.

Det står ett rum här och väntar på dig...
Ingrid Carlberg
Norstedts


Nu har jag läst Ingrid Carlbergs bok om Raoul Wallenberg. Nästan sjuhundra effektiva sidor om amatördiplomaten och arkitekten som nästan utan praktiskt yrkeserfarenhet, mitt under brinnande krig, utrustades med ackreditering av utrikesdepartementet och sändes till Budapest för att rädda judar och andra utsatta människor. Aktionen finansierades av en amerikansk, judisk hjälporganisation.

Han räddade tusentals människor från att sändas till koncentrationsläger.

Vad Wallenberg gjorde i Budapest är väl känt, men vad som hände efter det att han greps av ryssarna och sändes för förhör till Moskva är en spännande thriller och samtidigt en skildring av ett historiskt och politiskt skeende som ger både kunskap och reflektion över hur litet ett människoliv är värt om utrikespolitik och diplomati är inblandat.

Raouls föräldrar som kämpade i alla år för sonens sak tills de var över nittio år och sedan fysiskt slutkörda, valde att ta livet av sig. Syskonen som tog över.

Utrikesdepartementet som av rädsla för ryssarna inte gjorde någonting de första åren utom att skrapa med foten och begära upplysningar med antagandet bifogat att han antagligen hade omkommit i Budapest. Utrikesminister Undén som vägrade att förhandla om människoliv och som inte kunde tro att en Sovjetminister kunde ljuga. En mängd olika turer i åratal tills regeringen äntligen övertygades om de bevis som familjen, delvis med hjälp av yviga medarbetare grävde fram. Demarcher till den sovjetiska regeringen. Frågor vid statsbesök.

Till slut en bricka i den amerikanska politiken under Carter. Opinionsbildning med benägen hjälp av CIA. Mytomaner och bedragare som ville göra sig en hacka på affären. Men Wallenberg blev till slut känd i hela västvärlden och hedersmedborgare i USA.

Professorn Nanna Schwartz som i förtroende av en rysk forskarkollega fick reda på att Wallenberg levde men vistades på ett mentalsjukhus och var i dålig kondition. Uppgifter som sedan dementerades och skylldes på missförstånd.

Så Glasnost under Gorbatjov. Gemensam forskningsutredning och genomsökning av arkiven. Det resulterade inte i något annat än ett brev från en läkare, Smoltsov, som konstaterade att Wallenberg dött av hjärtinfarkt. Den dödsorsaken var välanvänd i Stalins Sovjet. "Antagligen blev han skjuten", medgav en ryss säkerhetsman informellt till fadern.

Det troliga är väl snarast att Wallenberg avled på ett mentalsjukhus eller avrättades, men åtskilliga år efter det officiella datumet 1947.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 13 maj 2013 10:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: