Facebook har blivit både vardag och offentligt rum för de många, många människor som använder det sociala nätverket. Flödet du ser kontrolleras till största del av vilka du har som "vänner" på sajten, och bilderna som flashar förbi kan vara allt från gulliga bebisfoton till humoristiska skämtbilder som andra användare väljer att gilla och dela. Ibland dyker det kanske upp någonting du ogillar eller tar anstöt av. Då kan du välja att scrolla förbi, eller kanske ta bort personen som delade från din kontaktlista. Du kan också välja att anmäla bilden till Facebook, och motivera din anmälan med något av de många kriterier som finns för vilka bilder som anses vara olämpliga för sajten. Men vad är det egentligen som gäller? Och hur tillämpas dessa regler i verkligheten?
Facebook tillåter inte hatiskt innehåll, men skiljer mellan seriöst och humoristiskt innehåll. Vi uppmuntrar ifrågasättande av idéer, institutioner, händelser och metoder, men vi tillåter inte att enskilda personer eller grupper kränker andra personer utifrån etnicitet, nationellt ursprung, religion, kön, sexuell läggning, handikapp eller sjukdom.
Så står det i Facebooks "gemenskapsregler". Facebook uppger också att de strävar efter att hålla sajten fri från pornografiskt innehåll och har "infört begränsningar när det gäller att visa naket". Flera fall som uppmärksammats i media visar att detta verkligen sker, och kritikerna menar att det sker ganska godtyckligt. Bilder på kvinnor med bara bröst har tagits bort även då bilderna har föreställt vardagliga, osexualiserade situationer som bad eller amning. I ett mycket omskrivet fall tvingades Facebook be om ursäkt efter att ha tagit bort en bild på två fullt påklädda män som kysstes, med motiveringen att den ansågs ha sexuellt innehåll.
Så långt verkar det alltså som om Facebook håller en ganska hård linje vad gäller bilder som bryter mot reglerna - så pass hård att det ibland har blivit rent löjeväckande, för att inte tala om diskriminerande. Hur förhåller det sig då med bilder som bär på rasistiska, homofoba eller sexistiska budskap? Där skulle Facebook behöva ta mer ansvar, menar de kritiker som själva har börjat engagera sig för att få bort den typen av material från sajten, genom att spåra upp och anmäla bilderna.
Elin Pettersson är en av dessa personer. Hon startade en aktivistgrupp på Facebook, vars syfte är att hjälpas åt att länka till anstötliga bilder och anmäla dem för att få bort dem från sajten. Det hela började med att Elin råkade hitta en bild som föreställde en kvinna som låg medvetslös på golvet med neddragna byxor, där tillhörande bildtext uttryckte att om man ger en kvinna Rohypnol känd som en våldtäktsdrog så kan hon varken säga nej eller göra motstånd. Elin reagerade starkt och länkade till bilden i en diskussionsgrupp om genus och jämställdhet på Facebook. "Efter att diskussionstråden tog fart märkte jag att det inte bara var jag som upprördes, och inte bara jag som önskade en grupp där man kunde tipsa varandra och diskutera det här. Jag startade gruppen och nu är vi över 200 medlemmar", berättar Elin.
Elins aktivistgrupp anmäler bilder som på olika sätt uppmanar till hat och våld mot utsatta grupper i samhället. Inte sällan dyker det upp just bilder som skämtar om våldtäkt. "Skämt normaliserar handlingen", menar Elin. "Förminskar det allvarliga. Upprätthåller den våldtäktskultur vi har." På frågan om vad som kan tänkas ligga bakom att människor väljer att sprida den här sortens bilder, svarar hon: "Ärligt talat vet jag inte riktigt. På ett sätt så förstår jag såklart behovet att vilja skämta om det förbjudna och det jobbiga, men många av bilderna passerar dessa gränser å de grövsta."
Trots att medlemmarna förenar sina insatser och att många anmäler samma bilder för att fånga Facebooks uppmärksamhet, är det ofta svårt att få en bild borttagen. "En del bilder har tagits bort", berättar Elin. "Genom diskussioner i gruppen försöker vi också utröna vad det kan vara för orsaker till att bilden efter några anmälningar inte tas bort, och sedan tas den helt plötsligt bort ändå. Är det att det är fler anmälningar på bilden, eller att en ny anmälare har valt en annan kategori i sin anmälan? Facebook verkar inte på något sätt vara konsekventa i sitt granskande och godkännande..."
Den som bestämmer sig för att säga ifrån och motarbeta rasistiska och sexistiska budskap i sociala och övriga medier, får ofta finna sig i att bli anklagad för att bry sig om "struntsaker", vanligen följt av uppmaningar om att "lägga sin energi på något bättre". Det är intressant att konstatera att dessa uppmaningar så sällan riktas mot själva producenterna av materialet, och människorna som delar det vidare. Om vissa individer faktiskt ägnar sig åt att skapa och sprida material som kan få negativa konsekvenser för andra och för samhället i stort, verkar det fullt rimligt att andra människor gör sitt bästa för att förhindra att det sker. Samtidigt efterfrågar många att Facebook själva ska ta större ansvar, sluta vara övernitiska i fråga om bilder som knappast påverkar någon negativt, och fokusera på det material som på allvar kan kränka och skada människor. Elin Pettersson säger: "Facebook har självklart det yttersta ansvaret för vad som ligger på deras sida. Ett ansvar som de långt ifrån tar."
Dagen då Facebook på allvar tar tag i problemet med rasism och sexism, behöver Elins grupp kanske inte jobba fullt lika hårt. Tills dess kan vi alla ta ansvar för att begränsa spridningen av den sortens material - åtminstone när det blixtrar förbi i våra egna privata flöden.
Av Malin Michea 13 maj 2013 15:13 |
Författare:
Malin Michea
Publicerad: 13 maj 2013 15:13
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå