sourze.se
Artikelbild

Individens val

"Vaddå strukturell rasism? Könsförtryck? Arbetarklass? Sverige är ett I-land. Här kan du bli precis vad du vill."

"Det är lätt att slänga på sig en offerkofta istället för att inse att precis alla har det svårt. Vaddå strukturell rasism? Könsförtryck? Arbetarklass? Sverige är ett I-land. Här kan du bli precis vad du vill. Du har gratis skolgång och så länge du har viljan kan du göra vad du vill. Du har alla resurser i världen. Välfärden!"

Det är lätt att utgå ifrån sig själv.

Där jag växte upp bodde barn till ensamstående mammor, som arbetade dag och natt för att kunna försörja sina barn. De jobbade övertid bara för att kunna spara ihop ett par extra slantar till vinterskor. Slantar som aldrig räckte till. Ryggar som aldrig återhämtade sig. Barn som fokuserade på om de skulle få middag istället för hur man räknar ut ett mattetal.

Det är lätt att utgå ifrån sig själv.

Jag var nio år och spelade fotboll. Min pappa kallade mig Zlatan och för första gången på länge kände jag mig meningsfull. På vägen till träningarna gick ett äldre gäng förbi som skrek ett ord jag senare fruktade hela mitt liv "kinesjävel". Känslan av tillhörighet byttes ut av ständig rädsla för att behöva utstå det. Jag började gå andra vägar som tog längre tid och fick alltid springa sista biten så att jag aldrig skulle behöva berätta varför jag gick tidigare. Ville inte att andra skulle tycka synd om mig. De sista hundra meterna jag sprang kommer jag behöva springa i resten av mitt liv.

Det är lätt att utgå ifrån sig själv.

"Men alla icke-etniskt svenska som blir diskriminer..."
"INDIVIDENS VAL!"
"Men barn med tuff uppväxt i barnfatti..."
"INDIVIDENS VAL!"
"Men folk som hamnat i missbruk och därför i hemlöshe..."
"INDIVIDENS VAL!"
"Men alla cancersju..."
"INDIVIDENS VAL!"


Det är lätt att utgå ifrån sig själv.

"Tjejer fick inte ens komma på anställningsintervju. Att anställa en kvinna var inget alternativ. Enligt cheferna skulle det förstöra den grabbiga stämningen. Men eller hur?! Tänk om man var tvungen att ta hänsyn till femtio procent av mänskligheten och inte lägga förtryckande kommentarer eller skämt på sin arbetsplats? Tänk om man var tvungen att se kvinnor som människor med lika värde?"

Det är lätt att utgå ifrån sig själv.

"Klart jag inte fick jobbet. Jag är egentligen överkvalificerad. Men min utbildning ägde rum i Filippinerna och därför räknas det inte. Jag är ju utbildad här med. Jag har erfarenhet, älskar jobbet. Men mitt uttal sviker ibland. Och mitt efternamn klingar inte svenskt."

Har du fortfarande lika lätt att utgå ifrån dig själv, och bara dig själv?


Om författaren

Författare:
Angela Larsson

Om artikeln

Publicerad: 10 maj 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: