sourze.se
Artikelbild

EU - "still going strong"

Den Europeiska unionen är världshistoriens mest lyckade fredsprojekt. Nu försöker de euroskeptiker som alltid ställt sig tveksamma till unionen hävda att EU överlevt sig själv.

Euroskeptiska populister hävdar ofta i sin retorik att Europeiska unionens tid är förbi. De menar att dess kapacitet är uppnådd, att EU inte kan åstadkomma mer på den internationella scenen än att hindra interna krig i Västeuropa, och att unionen inte förtjänade Nobels fredspris, då den inte idag bidrar till freden. Att detta åstadkommande av dessa euroskeptiker framställs som en bagatell är förvisso mycket intressant då den bedriften gör den europeiska unionen till världshistoriens mest framgångsrika fredsprojekt, men det som är mest uppseendeväckande är oförmågan att se unionens positiva inverkan i vår tid. För mindre än en vecka sen bidrog unionen till att ett historiskt avtal undertecknades av två parter som varit inblandade i en av efterkrigstidens allra mest infekterade fejder. Jag talar så klart om avtalet mellan Serbien och Kosovo.

Kriget i Jugoslavien skakade världen och dess grymheter har haft påverkan på hela världen. Det är efter Andra världskriget Europas blodigaste konflikt. Kriget söndrade hela västra Balkan, och Europas allra fattigaste länder finns i just detta område. Grymheterna och den misär som uppstått har resulterat i att vissa av länderna minst sagt inte har kommit överens. Några som verkligen inte kommit överens är Kosovo och Serbien, då relationerna varit frostiga sedan Kosovo blev självständigt 2008. Det är verkligen ett historiskt steg att företrädare för båda länderna nu enats om att inleda diplomatiska kontakter, vilket innebär att Serbien nu erkänner Kosovo, efter medling av Europeiska unionen. Detta är ytterligare ett bevis för att unionen tid som fredsprojekt inte är förbi, utan att EU tvärtom har en stor roll att spela i världspolitiken. Detta åstadkoms med nuvarande förutsättningar - tänk då vad unionen skulle kunna göra om den bedrev en gemensam och unison utrikespolitik, i ännu större utsträckning än idag. Därför framstår det som väldigt märkligt när euroskeptiker träder fram och kräver att de nationella intressena ska bli viktigare, och unionens gemensamma röst för fred, frihet och demokrati ska försvagas.

Det finns gott om utmaningar för unionen i vårt närområde; däribland den grekisk-makedonska konflikten och den turkisk-cypriotiska konflikten, i vilka till och med medlemsstater i EU är inblandade. Jag är inte helt övertygad att dessa konflikter löses genom att de nationella intressen förstärks på kostnad av de gemensamma europeiska. Jag tror, till skillnad från euroskeptikerna, på unionens inneboende förmåga att lösa internationella konflikter. Jag vet att euroskeptikerna alltid har haft, har och alltid kommer ha fel. Jag tror helt enkelt på Europa.


Om författaren

Författare:
David Tinglöv

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: