sourze.se
Artikelbild

Albin Johnsén: "Jag har inte tid att vänta"

Albin Johnséns nya singel är just nu en av de mest nedladdade låtarna i Sverige. Vi pratar om kärleken till musiken, hiphoprötterna - och varför Håkan Hellström gör honom modigare.

”Det här är min dröm och jag gör allt för att nå den, och jag vägrar lyssna på folk som säger negativa saker, jag vill göra det här. Jag har inte tid att vänta, jag vill inte ha det som en hobby, jag vill ge allt för detta."


Albin Johnsén är aktuell med singeln "1000 gånger bättre", som han just placerade sig med på 29:e plats på DigiListan i P3, som listar Sveriges mest nedladdade låtar. Jag får en spännande pratstund med Albin om hans bakgrund, musiken och de - kanske något oväntade - influenserna.

Albin Johnsén har tidigare titulerats "pop-rappare", och i de tidiga låtarna går han en fin balansgång mellan popen och hiphopen. Men med åren har popmusiken etablerat sig starkare hos Albin och kommit att ta mer plats i hans musikskapande. Inom svensk musik har några artister rört sig i gränslandet mellan dessa genrer innan, men de är inte många. Vi diskuterar om det kan bero på att det finns en sorts tabu inom hiphopen att blanda in just pop, men att det kanske börjar luckras upp nu när allt fler ägnar sig åt gränsöverskridande musik mellan olika genres. Vissa rappare så som Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros har gått vidare från hiphop till pop, precis som Albin Johnsén håller på att göra, med stormsteg mot popen och med hiphopen i ryggen.

Bakom sig lämnar han också en jargong och attityd som han inte riktigt kände sig bekväm med. För honom har musiken aldrig varit ett redskap att använda för att "tävla", utan musikskapandet har han använt som sitt sätt att uttrycka sig. Han berättar om sin första kärlek till hiphopen och hur dess styrka gör att den alltid kommer att följa med honom. "Jag växte upp med hiphop. När jag fick höra Petter för första gången så tyckte jag ju att det var det coolaste jag någonsin hört, och det har hängt med mig. Jag kommer alltid vara smygkär i Petter som en förebild, han är en legend och han har presenterat en hel kultur och livsstil som jag levt i åtta år. Det kommer alltid finnas med mig även om jag inte lyssnar så mycket på hiphop idag."

Det som numera främst inspirerar Albin rent musikaliskt är alltså popen. Jag blir lite förvånad när han nämner influenser som Kent, Thåström, Pink Floyd, Håkan Hellström, Mando Diao och Linnea Henriksson. Om Mando Diaos senaste album säger Albin att det är "så ruskigt bra att det nästan är omänskligt", och att det inte går att göra något bättre. Genom Håkan Hellströms musik blir han inspirerad och känner att han "vågar sjunga med, och hans låtar får mig att skriva låtar”. Han öser även lovord över Linnea Henriksson och berättar om en väldigt spännande idé; att tolka hennes låtar ur killens perspektiv.

Steget till pop har inte alltid varit helt självklart även om Albin har brunnit för det. Han berättar att han alltid har varit kär i tanken på att göra popmusik, men att han inte har litat på sin röst tidigare. Nu går han hos en sångcoach en gång i veckan, och så sent som igår blev han faktiskt klar med en låt som var ren pop. I tidigare låtar har han rappat mycket och överlämnat refrängen, som varit väldigt popinfluerad, till någon annan på nya singeln kan vi höra Albin tillsammans med Julia Jonas. Men framöver vill han satsa helt på pop och på sången, och han säger om det att han "har inspirerats och utvecklats så mycket under dessa senaste månader, när jag samarbetat med bland andra Frank Nobel och Nick Jarl, än vad jag har gjort under flera år".

Om författaren

Författare:
Evelina Fransson

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: