sourze.se
Artikelbild

Den kinesiska kvalitetsutvecklingen

För inte så länge sedan ansågs konkurrensen från Kina bestå i låga löner och billiga produkter av låg kvalitet. Så är det inte längre.

I en artikel i Dagens Industri den 15 april 2013 med rubriken "Se upp, snart går Kina om", varnar Lars Sörqvist för utvecklingen i Kinas när det gäller kvalitet. Enligt Sörqvist befinner sig Kina nu på samma utvecklingsnivå som Japan befann sig på under 1950-talet.

Artikeln har följande inledning: "Ägare, styrelser, ledningar, fackförbund och forskning måste agera gemensamt för att möta det kinesiska kvalitetsunder som är på gång. Situationen liknar Japans utveckling på 1950-talet - och kan bli ett hårt slag mot svensk och västerländsk industri och arbetstillfällen."

För inte så länge sedan ansågs konkurrensen från Kina bestå i låga löner och billiga produkter av låg kvalitet. Så är det inte längre. Inom vissa produktområden är ledande kinesiska företag redan ikapp västerländska konkurrenter och utvecklingen går snabbt. Vi missade den japanska kvalitetsutvecklingen en gång i tiden, och det är därför viktigt att vi inte missar den kinesiska.

Artikeln avslutas på följande sätt: "Risken är stor att detta kan få allvarliga konsekvenser. Med rätt hantering finns dock en fantastisk möjlighet att ytterligare lyfta Sverige genom att återupprätta svensk kvalitet i både näringsliv och offentlig verksamhet."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 19 apr 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: