sourze.se
Artikelbild

Läsvärt och gripande skräckdrama

Damien Echols satt oskyldigt dömd i fängelse i 18 år. Nu är han fri och berättar sin historia i boken "Dödsdömd".

Dödsdömd
Damien Echols
Norstedts

"Som 19-åring dömdes Damien Echols till döden för sadistiska sexmord på tre åttaåriga pojkar. Han och vännerna Jason Baldwin och Jessie Misskelley Jr blev West Memphis Three: fattiga ungdomar som utpekades som satanistiska ritualmördare, trots bristande bevis. Efter en lång kampanj släpptes de fria. Det här är Damien Echols historia." Norstedts

Jag satt en gång inspärrad i tre veckor. Jag höll till slut på att gå i taket. Damien Echols satt i fängelse i 18 år, för mord han nu blivit friad ifrån - om än på ett märkligt amerikanskt sätt, genom att "erkänna" att han var skyldig. Han kan därför inte inte stämma systemet som utfört justitiemordet på honom och de två andra dömda.

Boken kastar oss rakt in i ett skräckdrama som bara blir värre och värre. Men den är också en studie i hur man överlever, trots att man lever med hotet om att bli avrättad hängande över huvudet varje dag.

Damien hade, som tur var för honom, en kvinna som blev förälskad i honom och trodde på honom. En person som utanför murarna kunde göra mycket för att påverka. Många kändisar engagerade sig i fallet, och med sådan uppmärksamhet blir det väl lättare att slåss för sin sak.

Men han satt inne i 18 år. Han försökte hitta sätt att behålla förståndet, för att inte tappa det och hamna i psykos eller något annat drömtillstånd dit man flyr för att inte fullständigt förintar. Det här är alltså inte bara en bok om det som utspelade sig utanför och innanför murarna, utan också berättelsen om en inre resa.

"Dödsdömd" är sorglig, och fantastiskt läsvärd.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 16 apr 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: