sourze.se
Artikelbild

Skoltankar i påsktider

Påsken är här och Angus tankar kretsar runt skolsituationen, givmildhet, girighet - och godis.

"Akut" är ett ord som borde göra att vi reser oss från stolarna omedelbart. Men tyvärr är så inte fallet. Skolsituationen är ohållbar, där man idag har på vissa skolor var tredje elev som inte kvalar in till gymnasiet. Aldrig har situationen varit så akut jämfört med Finland till exempel, som inte har privatskolor i vinstsyfte men lyckas mycket bättre.

Då ska vi bena upp det här. Handen på hjärtat, om någon startar en skola så måtte den personen väl ha ett önskan om att det ska gå bra för eleverna var de än väljer att studera, det kan vi väl vara överrens om. Så några giriga vinstplaner utan tanke på barn och ungdom ligger inte och lurar någonstans menar jag, bara så att vi har det klart för oss.

Och då tänker jag så här att de privatskolor som finns i landet och är vinstgivande, men samtidigt anser att de gör bra ifrån sig, kan och borde vilja att deras fantastiska idé skulle kunna gynna fler barn och ungdom, som just deras hjärtan klappar för.

Logiskt än så länge? Mitt förslag är att de skolorna ska - inte genom lagar som tvingar utan genom en generös, storhjärtad insats av dessa hedersmedborgare - starta en fond dit de skänker ska vi säga 50 procent av sin vinst årligen. Dessa pengar ska oavkortat användas till att på årsbasis anställa extra elevassistenter och lärare som placeras ut som hjälp på de skolor i landet som både är kommunala och privata, och som har de sämsta resultaten bland eleverna.

På detta vis visar ägarna att de faktiskt värnar om barn och ungdom, och kan tänka sig att minska sin vinstutdelning men samtidigt göra något så fint som att hjälpa andra.

Allt detta kräver såklart att man bortser från något som håller på att kosta oss regnskogarna, Alaskas natur och människors hälsa; girigheten. De lärda har talat om hur situationen är i skolorna idag och politikerna möter med tystnad, ordet "akut" har använts men trots detta händer ingenting.

Om man istället hade använt ordet "akut" så här: Situationen för folkets tilltro till alliansen är akut. Tror ni inte att ordet hade tagits på allvar då?

Jodå, det finns akut och akut, men när det gäller skolan verkar inte politikerna eller friskoleägarna tänka på just det som är viktigast i världen, barn och ungdom. De är också vårt största ansvar.

Hur tokig än världen är så blir det Långfredag idag ändå, och påsken ska firas på allehanda sätt. Kanske i mindre religiös omfattning än förr, men min mormor och morfar tyckte den var otroligt viktig av religiösa skäl, så just därför ska det tändas ljus och göras fint på graven så de ska känna att Angus har min själ inte glömt, han. Och det har han inte. Alla goda människor lever vidare i mig så länge jag lever genom att jag minns dem - de andra kan Gud sortera ut.

Glad Påsk alla Sourzare, och kör ni genom Skåne så var försiktiga för lågtflygande fruntimmer. För jag har min själ träffat på en hel del detta året som kvalar in som häxor, och fan vet om inte min fru är ledaren.

PS. Det är en makes rättighet att nalla från makans påskägg om han givit det till henne som present, bara hon icke ertappar honom! Det elfte, ännu lite okända budet!


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: