sourze.se
Artikelbild

Vända andra kinden till?

Ibland måste man stå upp för sig själv mot översitteri och förtryck. Jag har alltid sagt vad jag tycker och tänker, och kunnat gå rakryggad ur konflikter.

Vänd andra kinden till! Det är inte värt det! Sjunk inte till deras nivå! Det blir bara värre! Prata igenom det istället! Våld löser inga problem!

Jag gillar inte de uttjatade uttrycken. Varför? Därför att dessa ord är i många fall, på ren svenska, skitsnack. Ord som används när vissa inte har mod och ryggrad att vägra bli en slagpåse och en vägg där alla fula och elaka ord spikas upp.

Dessa uttalanden är som gjorda för och från personer som inte på något sätt kan eller vill eller vågar sätta ner foten och säga ifrån. Inget fel med det. Det är kanske så att alla kanske inte har den möjligheten att försvara sig, eller andra. Men det är dessa uttryck som de som vill skada och psyka andra gömmer sig bakom. Det är därför man ska gå emot dem.

Jag har gått emot dessa uppmaningar minst tre gånger hittills i mitt liv. Men jag har bara behövt göra det för min egen räkning en enda gång.

Första gången var samma dag som jag började trean i en ny skola. Det var lite in i terminen och det var höst. Första rasten var det några som besvärade en klasskamrat, höll fast henne mot hockeyrinkssargen. Det hela resulterade i att jag, omedvetet dock och i på ren impuls, gjorde nacksving på en av killarna. Sedan den dagen var det inte fler problem och resten av skolåren gick utan problem. Han och jag och de andra killarna blev till och med vänner. Vi skrattade åt situationen länge.

Andra gången var när jag började sexan; detta var i en annan skola. Ett tag in i terminen var den en mörkhyad klasskompis som var illa utsatt av ett gäng. Hon var mörkhyad, hade svart lockigt hår och bodde i en by där rasismen gjorde sig mer och mer påmind. Det säger väl en hel del när en nynazistgrupp utifrån kan låna bystugan för möte? Alltför många var mer gangsters än "hederliga" ungdomar. Att den klasskamraten var illa utsatt var inte konstigt.

Jag tog tjejen i försvar och gav killen en höger. Vad hände, tror ni? Jag och tjejen blev inskickade till rektorn tillsammans med mina föräldrar - jag kan säga så här, rektorn hade varit värd en höger han också.

Den tredje gången var mot samma person. Han befann sig inne i busskuren tillsammans med några kompisar och kastade glåpord när jag klev av bussen. Observera att detta var efter situationen med tjejen. Jg fick nog och gav honom återigen en höger. Man kan tycka att en person som redan har fått en höger borde har fått något att hända innanför pannbenet. Men nej, det är svårt när vissa personer har problem.

Vad hade hänt om jag hade vänt andra kinden till? Den lilla skolkamraten i trean kanske fortfarande skulle ha stått och varit intryckt mot sargen. Den mörkhåriga tjejen hade fått stått ut med rasistiska påhopp och jag själv har fått stått ut med verbala påhopp. Nu var ju inte situationen med person nummer två direkt bättre, men det berodde på att den byn var som den var. Man fick vara i fred i skolan, i alla fall.

Jag vet att dessa uttryck är i många fall släpphänta och bekväma beslut i en situation. Och att vissa kanske skriker att jag har gjort fel. Men jag vet att jag har kunnat gå rakryggad ur dessa situationer.

Jag har aldrig gillat att gå ut bakvägen och smyga undan. Om något är fel, och om någon agerar felaktigt mot en annan person, eller allmänt agerar och uttalar sig för illa, så kan jag inte blunda för det och gå min väg. Jag har jämt sagt och gjort det jag tycker och tänker, jag skäms inte för det.

Jag vet att jag gav syon under högstadiet en rejäl utskällning, jag tror det var under nian eller något sådant, vid tiden då man skulle ha prao-praktik. Ja ja, oväsentligt. Jag undrar fortfarande om den kvinnan har fått sådant mothugg någon gång? Hon hade åsikter och agerade med en dominerande och översittande attityd mot i alla fall mig. Jag kan säga så här, det hördes en bra bit i korridoren hur jag skällde ut henne.

Till och med idrottsläraren fick sig några utskällningar för att ha en allt för lång näsa och lagt sig i privata angelägenheter. Min far gav henne till och med ett skriftligt brev med utskällning. Oj oj oj, sedan den dagen jobbade hon med idrott och praktiserade inte som bofink med muterade egenskaper.

Så, att vända andra kinden till föder ryggradslöshet och ökar på tron till att vissa personer får gå på hur som helst.

Ni som kan, göm er inte bakom gamla, överspelade uttryck. Stå upp för er egen existens och medkänsla, och låt er inte trampas på av översitteri och maktmissbruk.


Om författaren

Författare:
Annika Brandt

Om artikeln

Publicerad: 27 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: