sourze.se
Artikelbild

Smartare än en lämmel?

Har man en riktigt pessimistisk syn på utvecklingen så finns det goda chanser till att ens stund på jorden blir en riktig höjdargrej.

Världen är fullsmockad av allvarliga människor. De kan då inte ha det särskilt lätt. Deras perspektiv på livet och på världens affärer har nämligen helt havererat. Fast det vet de inte om. De tror nämligen att det går att förbättra världen till det bättre. Men det är en illusion. DN har just startat en artikelserie. "Min stund på jorden", som mest handlar om om klimatförändringarna. Meningen är väl att vi ska få dåligt samvete för att vi gör så lite för att förändra villkoren för människorna. Visst kan det vara intressant att diskutera hur det ska gå för världen på sikt. Men det frågan är egentligen helt irrelevant. Man behöver inte vara professor för att begripa att det mesta har urartat och att det inte finns nån återvändo till ett lyckoland.

Här i samhället fanns det för ganska länge sen en familj där barnen kallades för "lämlarna" på grund av att de var okontrollerbart många. Nu anses ju lämlarna vara lite helknäppa. De förökar sig oerhört vissa år, särskilt när det finns gott om mat. Vissa år ger de sig ut på lämmeltåg och väjer inte för någonting. För människorna har det varit lämmelår varje år. De har förökat sig oerhört sen historiens gryning, särskilt det senaste århundradet. Man skulle tycka att människan borde vara smartare än en lämmel. Men man kan verkligen tvivla på det när man ser utvecklingen. Men nu har dock de flesta av oss insett att det är helt omöjligt att göra en radikal kursändring i historiens gång. Vi har helt enkelt gett upp och i stället förvandlat allt till underhållning.

Politik har förvandlats till underhållning. Sedan länge betraktas kultur och idrott som underhållning. Och det är likadant med alla krig, utom för dem som råkar vara inblandade. Att äta och dricka gott är också underhållande för att man ska vårda sin illusion. Att resa är underhållning. Ja, det finns ingenting här på jorden som man inte gör för att slippa tänka på att vi hamnat i en återvändsgränd och att det är omöjligt att vända om. Det är med andra ord typ kört. Lika förtvivlat känns det när man tänker på Sveriges chanser att kvala in till fotbolls-VM i Brasilien nästa år. Med tanke på hur uselt det svenska landslaget spelade mot Irland häromdagen så känns allt hopplöst.

Gustav Adolf Lysholm har skrivit bok som mest handlar om förspillda liv. Och det är precis vad det handlar om till 99,9 procent. Det är alltså oerhört många som sitter i samma båt. Enda räddningen är att ha en riktigt pessimistisk syn på människornas härjande genom historien gång. Då finns det goda chanser till att ens stund på jorden blir en riktig höjdargrej. Men då måste man vara smartare än en lämmel.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 26 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: