sourze.se
Artikelbild

"Livstidsstraff missar målet"

Det grekiska fotbollsförbundet riskerar att ödelägga en ung spelares karriär. Allt beroende på en ogenomtänkt nazisthälsning.

Den tjugoårige grekiske fotbollsspelaren Giorgos Katidis firade i lördags sitt segermål för AEK Aten i den grekiska ligan. På nazistiskt manér sträckte han ut sin högerarm. Det föll inte i god jord hos Greklands fotbollsförbund som kallade till krismöte.

Förbundet beslutade att stänga av Katidis från allt landslagsspel på livstid. Ett oerhört hårt straff som, enligt mig, inte står i proportion till brottet. Det känns som om Greklands fotbollsförbund vill statuera ett exempel genom att offra Giorgos Katidis.

I beslutet från det grekiska fotbollsförbundet står bland annat: "När spelaren gör en nazihälsning mot publiken är det en provokation. Det förolämpar alla som har drabbats av nazismens grymheter." Jag delar förbundets åsikter men anser att det finns förmildrande omständigheter.

Betänk att spelaren bara är tjugo år ung. Alla har rätt att göra misstag! Giorgos Katidis skriver själv på Twitter att han inte förstod innebörden av sin handling.

I skrivande stund kan jag inte komma på något liknande fall. Det är mest fotbollssupportrar som bestraffats för rasistiska slagord och banderoller på läktarna. Ett fall som fick stor uppmärksamhet, men som inte har med rasism att göra, var när Manchester Uniteds Eric Cantona blev avstängd från spel i nio månader efter en karatespark mot en åskådare 1995.

Rasism är avskyvärt. Det hör inte hemma någonstans, framför allt inte på en fotbollsplan. Ändå känns det som om fotbollens höjdare måsta dra till med storsläggan så fort ämnet förs på tal. Det är en smula underligt att man kan sparka ner och nästintill invalidisera en motspelare och komma undan med ett gult eller rött kort. Men om en spelare i stridens hetta häver ur sig något olämpligt, eller i ett utslag av eufori gestikulerar för yvigt riskerar densamme att bestraffas betydligt hårdare.

Man kan undra vad det är som gör att Greklands fotbollsförbund reagerar så starkt. Ligger det politiska motiv bakom beslutet och varför är just detta fall så laddat? Vill grekerna visa handlingsförmåga gentemot EU och det europeiska fotbollsförbundet UEFA genom att ta i med hårdhandskarna?

Givetvis ska Giorgos Katidis straffas på något sätt. Avstängning och böter är en rimlig påföljd. Även någon form av samhällstjänst där Katidis får besöka skolor och tydligt ta avstånd från nazism och rasism. Det känns som ett mer lämpligt och effektivt straff.


Om författaren

Författare:
Fredrik Krook

Om artikeln

Publicerad: 19 mar 2013 12:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: