sourze.se
Artikelbild

Himlen är oskyldigt blå

Vad finns att säga om bröderna Gärdestads geniala mix av text och musik? Jag upptäckte "Himlen är oskyldigt blå" först häromdagen.

Vederbörande överåriga mansperson snöar ofta in på textrader som sedan surrar i huvudet i några dagar. Ibland tycker man om texten, ibland nöter en klistrig melodislinga med simpel text sig fast och den är omöjlig att bli av med. Strax fastnar nästa låt, guschelov, nästa textrad, raderar den förra och borrar sig in i örat och tar över de tankar, blygsamma eller icke, som annars skulle styra mina vardagliga beslut.

Vad finns att säga om bröderna Gärdestads geniala mix av text och musik? Jag upptäckte "Himlen är oskyldigt blå" först häromdagen. Trettio-fyttio år tog den på sig att nå min tröga skalle. Jag blev djupt berörd. och spelar den hela tiden och frun undrar varför. Jag svarar inte - jag törs inte för en karl gråter inte.

Det är en ganska mäktig litterär tolkning av ett hopp om det bättre liv vi alla hoppas på och jobbar för. Ett sådant hopp kan gärna tona ut ur högtalarna vid min jordfästning. Vilket kanske inte var avsikten när låten skrevs.

De fångade en stor målgrupp med sin 70-talsmusik. Inte mig - coola jazzsnubbar skulle inte gilla Abba och popmusik över huvud taget vid den tiden. Så jag gick väl och stampade och visslade på mina jazzackord medan Abba och Bröderna Gärdestad skördade lagrar. Abborna arbetade med Gärdestads låtar vid tillfälle då och då. Man hör änglakörerna i bakgrunden. Det är ABBA-flickorna.

Nu slank vi osökt in på Björn & Benny. Där finns det resurser kvar. Inga avmattningstensenser enligt tidningarna. Jag snöade i somras in på Björns "Beatrice", tre år efteråt skivsläpp. En sång som sitter som en smäck, fast inuti huvudet. Inledningsraderna är helt suveräna, litterära, ljuvliga:

"Den kväll då hösten blåste frost i mina tysta rum
inför dikt och fantasi stod tanken styv och stum"


Dessa rader finns en del tröst i när pennan faller ur handen och fingrarna fastnar mellan knapparna i klaviatutet. Något att försöka planka, stjäla och återanvända, men så inser att jag knappt kan spegla mig i mästerverket. Moreus skapar sitt äreminne den gången. Lyssna till det mjuka anslaget i hans sång:Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 17 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: