sourze.se
Artikelbild

Ansiktets debut - normbrytande och genialisk

Genom hela albumet får vi följa med i Ansiktets självrannsakande processer, och ofta landar det bland mycket sex och totalt självutlämnande i briljanta textrader.

Album: #dennyarnbmannen
Artist: Ansiktet
Svenska Inspelningar/Universal


Att Ansiktet skulle bli en succéduo var något vi anade tidigt, och med all rätt blev det också så. De har släppt singlar med jämna mellanrum som har låtit oss nosa på vad som komma skulle, nämligen deras debutalbum #dennyarnbmannen.

Ansiktet är något av det hetaste på vår moderna svenska musikscen just nu. Jag undrar om de ens behöver en presentation - kan någon ha missat dem? Men om vi förutsätter att du har bott under en sten eller pysslat med annat; Ansiktet är en r&b-duo bestående av Herbert Munkhammar och Erik Nordström. Herbert har tidigare varit medlem i rapduon Afasi och Filthy samt hiphopgruppen Maskinen. Erik har vi tidigare mött som nuvarande medlem i Lilla Sällskapet. I Ansiktet känns influenser från ovannämnda grupper igen tydligt, lite rap lånat från Afasi & Filthy, electro och autotune från Maskinen och popen från Lilla Sällskapet. De har blandat ihop det bästa från tre vinnande koncept, lagt till lite mer spännande ingredienser så som r&b:n och det har blivit Ansiktet och en succé.

Vad som gör att jag fullkomligt älskar Ansiktet är att de bryter alla normer och banor för vad de "borde" göra. Jag har sedan länge hyllat och gillat Ansiktet för deras ärliga texter om sex som dessutom sjungs på svenska. Något som ofta resulterar i en effekt av att musiken inte blir lika framträdande. Med Ansiktet måste vi ta texterna på allvar, då de är allvarliga och seriösa. Genom hela albumet får vi följa med i Ansiktets självrannsakande processer och ofta resulterar det i en plats bland mycket sexualitet och totalt självutlämnande i briljanta textrader. De näst intill förminskar sig själva och framhäver, nästan hyllar, kvinnorna i deras närhet, vilket är mer undantag än regel i deras genre. Så vad de har gjort är alltså att vända på förväntningar och gamla föreställningar, och sjunger mer ärligt och känsligt om sex än vad vi är vana vid att höra från två killar i en musikgenre där det ofta handlar om mannens dominans - med Ansiktet är det tvärtom. #dennyarnbmannen är precis vad det låter som och jag hoppas att det blir mer utav denna typ av r&b, så att det en dag inte är något ovanligt med vinkeln som känns ny just nu.

Alla som älskar r&b, pop och hiphop borde verkligen lyssna sig in på denna skiva. Den kanske inte kommer att falla bakåtsträvande, suckande och gråmossiga personer i smaken direkt, men jag råder er ändå att lyssna, för det är fantastiskt bra.

Skivan är genialisk, och jag fullkomligt älskar vad jag får höra. Jag har länge suktat efter mer gränsöverskridande och avvikelse från det gamla, traditionella när det gäller budskap i musiken. Vid tidigare tillfälle när Ansiktet hade släppt sin singel Äckligt kunde man läsa kommentarer till deras musikvideo om att de "som killar" borde "skämmas över att släppa sådan musik". Jag hoppas att fler hoppar på #dennyarnbmannens normbrytande tåg, så att vi får slippa se kommentarer som denna i framtiden.


Om författaren

Författare:
Evelina Fransson

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2013 11:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: