sourze.se
Artikelbild

Årets Melodifestivalfinal blir en riktig nagelbitare

Sällan har Melodifestivalen varit så oförutsägbar som i år. Sourzes Mikael Björnfot har minglat på invigningsfesten och tagit pulsen på årets finalister.

Efter fyra delfinaler och en andra chans så har Melodifestivalen hunnit fram till vägs ände. Imorgon lördag avgörs det i Friends Arena i Solna vem som ska representera Sverige i den internationella finalen, som i år, tack vare Loreen, går av stapeln i Malmö.

Det är 15:e året som jag rapporterar från Melodifestivalen. Jag började 1999, ett magiskt år då Charlotte Perrelli då Nilsson vann med "Take me to your heaven" och som också vann den internationella finalen som det året gick av stapeln i Jerusalem. Melodifestivalens mångårige medarbetare Christer Björkman ställde detta år upp med en låt som inte gick lika långt som när han vann i början av 1990-talet med "I morgon är en annan dag". Björkman har därefter blivit något av Melodifestivalen personifierad och är numera ansvarig för att, tillsammans med jurygrupper, välja ut vilka låtar som ska tävla. Årets låtar har, enligt många kritiker, inte hållit samma höga kvalitet som tidigare år och en del hävdar att detta är året för den klassiska schlagerns död. Att en låt som parodin "En riktig jävla schlager" med gubbtrion Ravaillacz gick vidare verkar vara resultatet av att schlagerhatarna hjälpt fram den bara för att de är trötta på schlagern som fenomen. En sak är dock säker, årets finalister har inte varit de mest självklara. Kanske kan det rentav bli så att vinnaren, för första gången, hämtas från Andra chansen, då Robin Stjernberg rönt stor uppskattning hos breda grupper.

Traditionsenligt ordnade Stockholms stad på onsdagskvällen en mottagning, denna gång ej i Stadshuset, som tidigare, utan i en annan välkänd och traditionsfylld lokal, nämligen Café Opera, som alltsedan portarna slogs upp 1895 varit ett vattenhål för Stockholms nöjeslystna. Under Vicke Andréns storslagna, snart 120-åriga takplafond samlades denna kväll artister, journalister, låtskrivare, arrangörer och många andra omvartannat. Artisterna anlände succesivt efter repetitionerna, som in i det sista pågått i Friends Arena. Den avslappnade stämningen till trots gick det inte att ta miste på en viss anspänning hos alla inblandade, vilket inte är så märkligt då mycket står på spel. Framför allt var det dock förväntan i luften denna kväll. Ännu är inte förtrollningen bruten, ännu kan förhoppningarna och drömmarna infrias.

Undertecknad hade förmånen att få träffa några av storfavoriterna på festen på Café opera och känna dem på pulsen. Yohio, som går ut sista av alla och som är en av huvudfavoriterna, gav ett mycket moget intryck, sina 17 år till trots. På frågan hur hans chanser ser ut på lördag svarade han professionellt "Hyfsat bra". På frågan om han, som är mycket populär i Japan, hade svårigheter med att lära sig japanska svarade han klokt att det gäller att tänka som japaner gör. Under kvällen var samtliga artister samlade utom Ravaillacz, som lyste med sin frånvaro. Johan Rabeus får inte ledigt från Stockholm stadsteater vilket äventyrar trions framträdande på lördag och spekulanter tippar att Magnus Uggla kan komma att ersätta honom. Förra årets stjärnskott, den energiska norrlänningen David Lindgren, gick även i år direkt till final med låten "Skyline" som dock inte är lika stark som hans förra låt. På frågan om hur det känns att för andra året i rad röstas fram som finalist svarar han att han knappt tror att det är sant att det gått så bra och att det är en ära. Lindgren, som under hösten gjort stor succé som Tomas Ledin, är till våren albumaktuell och kommer även att delta i sommarens Diggiloo turné. Sourzes utsända fick till sist också en kort men kärnfull intervju med barnfavoriten Sean Banan som aldrig ger sig. Kvällen till ära klädd i beduindräkt och mörka solglasögon var han nog den av artisterna som på Café Opera lyste starkast. Sean var hoppfull inför finalen på lördag och sade att må bäste man vinna.

På tal om man och män så har det inte sedan mitten av 1960-talet varit en sådan förkrossande majoritet av män som gått till finalen. Det är bara Louise Hoffsten som representerar det kvinnliga könet på tävlingen på lördag. Jag personligen tror inte att man ska fästa särskild stor vikt vid detta, alla bidrag har haft sin chans och män som kvinnor tävlar på lika villkor, och det kan lika gärna vara en majoritet av kvinnor nästa år.

Omröstningen i år är likadan som förra året där TV-tittarna och ett urval utländska jurygrupper har lika många röster att ge. Om det skulle stå lika är det TV-tittarnas röster som avgör. Om man slutligen tittar på vilken låt som skulle ha störst chans att vinna den stora finalen i maj så är det mycket svårt, bland annat på grund av den breda spridningen av genrer men även framförandet som under åren blivit till och med mer viktigare än själva låttexten. Mitt eget tips är att det kommer att stå mellan Sean Banan, Robin Stjernberg eller Yohio, på lördag får vi svaret. Årets programledare Gina och Danny har vart ett bra och sammansvetsat par och årets mellanakter har vart bland de bästa under bra många år.

Finalen i den svenska Melodifestivalen går av stapeln på lördag den 9 mars klockan 20.00 i kanal 1. Missa inte Carola Häggkvist i pausen som här framför sin klassiska melodifestivalvinnarlåt "Främling" i ny version, 30 år efter det att hon vann med den i Malmö 1983.
Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 08 mar 2013 04:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: