sourze.se
Artikelbild

"Kvinnor är inte skyltdockor"

Det verkar tyvärr som om många män har glömt bort att kvinnor faktiskt är personer - inte objekt som de kan kommentera och ta på när de vill.

I samband med den här veckan då vi hyllar kvinnor överallt som om vi inte borde göra det varje dag så tänkte jag berätta lite om upplevelsen av att, som kvinna, gå ut på krogen i dagens samhälle. Jag tror att de flesta kvinnor någon gång har upplevt obehag när de varit ute och festat på en nattklubb eller dylikt, och har de inte själva gjort det så har de garanterat minst en vän som har varit i en sådan situation.

Jag har personligen varit ute på krogen ett antal gånger sedan jag fyllde arton och det är samma visa varje gång. Vissa män verkar anse sig ha någon sorts rättighet att tafsa eller kommentera mitt utseende. Det har hänt mer än en gång att en man kommit fram och tagit mig på brösten eller rumpan för att sedan lägga en kommentar om min kropp. Om denna kommentar sedan är positivt eller negativt avsedd är inte relevant. Ändå, när man klagar på det, så får man höra att "man ska bli smickrad", "det är ju en komplimang" och så vidare. Ens egen vilja spelar tydligen ingen roll. Kvinnor blir betraktade som skyltdockor, saker att titta på, utan personlighet och utan känslor.

De flesta trivialiserar helt detta beteende och menar att det inte är så farligt. Men när blev det okej för någon annan att ta sig friheten att berätta för mig om jag är snygg eller inte, och sedan dessutom antasta mig, och det offentligt? Det verkar som att många män har glömt bort att kvinnor faktiskt också är personer och inte objekt som de har rätt att behandla hur de vill. Min kropp är MIN på alla sätt och vis och INGEN har rätten att kommentera den om jag inte bett om det. Jag ska inte behöva välja kläder utifrån hur andra kan tänkas att reagera på den. Vill jag ha en djup urringning så ska jag få ha det också, det är ingen inbjudan till en buffé av "tafsa så mycket du vill".

I en idealvärld så hade jag inte ens behövt skriva detta, för det ska inte få gå till så här. Jag har vett nog att inte gå fram till en man och ta tag i hans skrev och säga "wow vilken stor penis du har". Jag tvivlar starkt på att det skulle vara lika accepterat som det är för en kille att säga så om mina bröst.

Så lyssna noga nu alla mansgrisar där ute. Det är INTE okej att tafsa på mig eller kommentera hur jag ser ut/vad jag har på mig. Det är INTE en komplimang att bli sedd som ett objekt. Jag finns INTE till för att behaga någon annan än mig själv. Det ÄR sexuella trakasserier. Glöm inte det.

Och tjejer - om någon tafsar utan er tillåtelse: ANMÄL.


Om författaren

Författare:
Nathalie Arvidsson

Om artikeln

Publicerad: 05 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: