sourze.se
Artikelbild

Oscarsgalan 2013

Hollywood förbereder sig för årets höjdpunkt och många gyllene statyetter väntar på sina mottagare. Malin Michea livebevakar nattens Oscarsgala för Sourze. Du hänger väl med?

Välkomna till livebevakningen av årets Oscarsgala och en natt som, vågar jag lova, kommer att bjuda på mycket spänning. Jag kommer här att följa händelserna och rapportera både om vad som händer under galan, och hur snacket går i sociala medier, internationellt och i Sverige.

Eftersom klockan ännu bara är barnet åtminstone i relation till nattens program; själva galan börjar klockan 02.30 svensk tid finns det ännu inte mycket att berätta, men jag återkommer under kvällen med lite förhandssnack och några personliga favoriter. Tills dess, se till att läsa in dig på de nominerade, klä dig bekvämt, fluffa upp soffkuddarna - och glöm inte att sätta på kaffet i god tid. Det kan komma att behövas.

Fortsättning följer...

23:43 Gästerna har börjat anlända till Dolby Theatre i Los Angeles, och jag passar på att nämna några förhandsfavoriter. När det gäller de tyngre kategorierna kan man inte säga att det finns många säkra kort i år. Jag har sett samtliga nominerade filmer och tycker inte att någon av dem känns som en självklar vinnare, men jag skulle liksom många andra satsa mina pengar på Argo till "bästa film", utan att bli alltför förvånad om Lincoln tar hem det. För den sistnämnda tror jag att Spielberg mycket väl kan vänta sig en registatyett, och huvudrollsinnehavaren Daniel Day-Lewis är en lågoddsare för "best actor". Inte oförtjänt i så fall - hans prestation som Abraham Lincoln var intressant och kändes levande och genuin. För bästa manliga biroll har jag satt ett kryss bredvid Tommy Lee Jones från samma film - men gladare blir jag om Christoph Waltz från Tarantinos fantastiska Django Unchained vinner.

När det gäller bästa skådespelerska måste jag hoppas på seger för 86-åriga Emmanuelle Riva i den underbara, sorgliga Amour min favorit till "bästa utländska film" för hennes fulländade, hjärtslitande prestation som en strokedrabbad kvinna och förvandlingen hon genomgår.

Riva hade en hel film på sig att blända. Anne Hathaway, nominerad till bästa kvinnliga biroll för Les Misérables, hade inte lika mycket scentid på sig men lyckades ändå ge tittaren en omskakande upplevelse med sin råa och känslosamma tolkning av det klassiska musikalnumret "I Dreamed a Dream". För dramatiskt, tyckte vissa kritiker. Jag håller inte med dem. Finns det någon rättvisa så går Anne Hathaway hem med en Oscar...


02:06 Stjärnorna paraderar fortfarande på röda mattan och det hetaste samtalsämnet i sociala medier är förstås klänningar och styling - än så länge. Jag väljer att fokusera på filmdelen av evenemanget. En given favorit som jag glömde nämna tidigare är förstås svenskhoppet Malik Bendjelloul och hans fina dokumentär Searching för Sugar Man. Jag kommer att hålla tummarna hårt för Malik, och det hoppas jag att ni också gör!


02:42 Kvällens värd Seth MacFarlane har dragit igång showen på ett lite trevande sätt. Några bra skämt, några plumpa, ett ganska menlöst sångnummer följt av ett par trevliga inslag med gästande stjärnor som visar upp dolda danstalanger på scenen. Det är godkänt, men inte mer. Jag hoppas att han ska höja sig ett snäpp eller två. Men han sjunger riktigt bra!


02:51 Christoph Waltz tog hem kvällens första pris för bästa manliga biroll, och jag är väldigt glad över att ha gissat fel! Waltz håller ett rörande tal med tårar i ögonen och darr på rösten. Härligt att se - och en fin öppning.


03:00 Pixars Brave fick pris för "bästa animerade film". Reaktionerna på Twitter är blandade. Många verkar, precis som jag, tycka att Disneys Wreck-it Ralph borde ha vunnit.


03:14 Ang Lees fängslande och färgsprakande Life of Pi leder med två Oscars för foto och visual effects.


03:23 Seth MacFarlane drar ett skämt om skådespelerskor och ätstörningar, där poängen är att det ser ut att ha lönat sig eftersom de är så vackra ikväll. Inte särskilt charmigt. Det är inte hans första sexistiska skämt under galan och förmodligen inte det sista. Trist.


03:38 Shirley Bassey gjorde ett bejublat framträdande under ett nummer med Bondtema. Hyllningarna haglade på Twitter och Facebook. Mer Bond och stor sång blir det senare, när Adele ska framföra det nominerade bidraget Skyfall.


03:45 Grattis Malik Bendjelloul, grattis Sverige! Searching for Sugar Man tog hem priset för bästa dokumentär. Ett populärt val, av publikens reaktioner att döma. En glad Bendjelloul höll ett kort och enkelt tal innan han raskt marscherade av scenen. På Twitter hurras det vilt. Riktigt roligt!


03:51 Mer glädje när den vackra, vackra Amour vinner "bästa utländska film" för Österrike.


04:07 Det som nyss utspelade sig på scenen var guld för alla musikalälskare. Catherine Zeta-Jones framförde "All That Jazz" från Chicago, Jennifer Hudson repriserade mästerligt "And I am telling you" från Dreamgirls, och som avslutning fylldes scenen av Les Misérables-skådisarna med Hugh Jackman i spetsen i ett imponerande nummer som ledde till stående ovationer i salen. Tjusigt.


04:23 Anne Hathaway vann bästa kvinnliga biroll! Underbart. Hon pratar snabbt och strålar av glädje. De sista sekunderna passar hon på att säga att hon hoppas att hennes karaktärs olyckliga öde inte ska behöva ske i verkligheten, någon gång i framtiden. Ett fint budskap. Jag tror inte att många är missnöjda med Hathaways seger.


04:37 Adele sjunger "Skyfall" och i ärlighetens namn så låter det inte alls så bra som vi är vana att höra den fantastiska sångerskan. Det är ett pampigt nummer, men lite besviken blir jag. Tror ändå på seger för låten i kategorin bästa originalsång. Den är stark.


04:56 Det är tråkigt att behöva konstatera att Seth MacFarlane drar ner helhetsintrycket av den här i övrigt högklassiga galan med en till synes ändlös rad "vågade" skämt som faller rätt så platt. Det är en svår konst att provocera och samtidigt hålla sig på rätt sida om gränsen för vad som är smakfullt. Årets värd lyckas tyvärr inte.


05:17 "Skyfall" vann bästa originalsång, som väntat. Det finns inte mycket att tillägga om den saken, men det var trevligt och kändes rättvist.


05:27 Stämningen lyfte betydligt när Quentin Tarantino Django Unchained fick kliva upp på scenen och ta emot en Oscar för bästa manus. Det tycker jag att han var väl värd för sin otroligt underhållande film - har du inte sett den än, se till att göra det snarast!


05:37 Ang Lee vann regipriset! Återigen är jag glad att jag gissade fel. Han är en briljant regissör och uppträder alltid mänskligt och ödmjukt. Så även nu, hans tacktal genomsyras av värme och är alldeles charmerande. Jag ska erkänna att jag inte föll helt och hållet för Life of Pi, även om jag tycker att den var utsökt vacker. Men ingen kan någonsin bli ledsen över att se Ang Lee ta emot ett pris.


05:44 Min personliga favorit Emmanuelle Riva fick tyvärr se sig besegrad av Jennifer Lawrence Silver Linings Playbook i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Lawrence är en skicklig skådespelerska och gjorde en väldigt fin prestation, men jag kan inte låta bli att tycka att Rivas roll var betydligt svårare och att hon hade förtjänat Oscarn.


05:49 Daniel Day-Lewis vinner välförtjänt bästa manliga huvudroll och håller kvällens roligaste tal. Kolla upp det på YouTube om ni missade! Nu drar det ihop sig för den spännande upplösningen...


05:53 Michelle Obama överraskar alla med att vara med och presentera i bästa film-kategorin via länk. Hon lämnar över ordet till Jack Nicholson som går igenom de nominerade. Laddad stämning nu.


05:56 Jag har inte haft många rätt ikväll, känner jag mig tvungen att pliktskyldigt rapportera. Men jag fick åtminstone avsluta med ett! Argo vann Oscarn för bästa film och Ben Affleck håller ett känslofyllt tal, märkbart överväldigad och förstås väldigt lycklig. Det är riktigt roligt att se. Affleck är en väldigt bra regissör och även om han inte fick något regipris ikväll - inte ens en nominering - så tvivlar jag inte på att han kommer att få det för någon annan film framtiden.


För att sammanfatta, så har det varit en intressant gala med många spännande sekvenser. På det stora hela tycker jag att rätt personer kammade hem rätt statyetter. Det riktigt tråkiga med galan var förstås MacFarlanes framträdande som var både förutsägbart och ovärdigt. Rasistiska, sexistiska och homofobiska skämt under ett av världens största TV-sända event är inte vidare lyckat. Billy Crystal, kom tillbaka! Allt är förlåtet!


Med detta säger jag tack för den här gången, godmorgon - och godnatt.


Om författaren

Författare:
Malin Michea

Om artikeln

Publicerad: 24 feb 2013 21:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: