sourze.se
Artikelbild

Breda välgrundade beslut om Sveriges försvar, tack!

Nu måste politiker och militärledning skärpa till sig. Som medborgare förväntar jag mig breda välgrundade beslut, som inger förtroende inåt och respekt utåt.

Debatten om Sveriges försvar ger mig en känsla av dåligt förtroende för ansvariga politiker och militärledning. Svenska Dagbladets ledarsida har sedan länge ivrigt kritiserat regeringen för dess försvarpolitik och givit uttryck för ett oförstående för nedrustningen och övergången till att Sverige mer fokuserar på internationella insatsstyrkor. Det förefaller inte råda någon tvekan om att ledningen själv för försvarmakten, eller vad vi ska kalla den, saknar eget förtroende för sin förmåga att försvara landet. Ändå har regeringen hittills förefallit oförstående för kritiken.

Nu plötsligt spricker regeringen i frågan när Folkpartiet och Kristdemokraterna väljer att ta bladet från munnen och, med hänvisning till Rysslands upprustning, hävda att Sverige också borde upprusta igen. Då svarar Carl Bildt med att avfärda Rysslands upprustning som en nödvändig rysk investering i en annars snart sönderrostad militärmakt, samt påstå att det i praktiken, med hänsyn tagen till kvalitet, faktiskt inte har skett någon svensk nedrustning.

Kan inte ledande militärer och förtroendevalda politiker prata ihop sig ordentligt innan de låter munnen gå? Använd vederbörlig inhemsk och internationell expertis, tack, och fatta ett välgrundat brett politiskt beslut om hur konfliktrisken för Sverige på kort och lång sikt ska bedömas och fatta sedan vettiga beslut om hur försvaret ska se ut utifrån det.

Hur svårt kan det vara?


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2013 10:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: