sourze.se
Artikelbild

Jaget och individualiteten

Man ska odla och försvara sitt eget jag. Om man inte gör det så är det lätt att man blir sedd som en icke-person. Vad är man värd om ens CV är tomt?

Jag tror inte på total egoreduktion till förmån för stat, marknad, ideologi eller religion. Trots att människan i ett rättmålande ljus kan beskrivas som en biologisk maskin, så fungerar vi inte som kugghjul.

Individualitet är viktigt. Men total individualitet som man påtvingar sig själv kan vara lika mycket av ett fängelse som en fysisk cell i betong. Att bli trampad till damm av sina egna och andra personers krav känns likställt med att uppfylla rollen som mänskligt kugghjul i en Orwelliansk framtidsdystopi.

Jag är ingen enhet. Det är ett begrepp vi använder för att måla upp de olika delarna som vi anser beskriva oss själva för stunden. Jaget är flytande men vi vill gärna tro annat.

Utan en fysisk kropp så finns det inget för mig att bildas i. Jag finns antagligen inte innan och antagligen inte efter. Jag finns för stunden. Jag är inte skrivet i sten. Jag är en produkt av vår hjärna.

Vi baserar våra liv på att tankekonstruktionen är oantastbar. Det reflekteras i att många är rädda i situationer där deras individ inte står i centrum. Vi tror gärna hellre att vi överlever döden istället för att förlika sig med tanken på icke-existens. Vi finner att människor har ett högre inneboende värde än andra varelser och materia. Vi känner att våra val i livet på något sätt är universellt avgörande. Vi är rädda för att vara små.

Är det du som är oumbärlig för världen eller är det världen som är oumbärlig för dig?

När det är jag som är allt är jag rädd för inget.


Om författaren

Författare:
Johan T-Katiska

Om artikeln

Publicerad: 08 feb 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: