sourze.se
Artikelbild

Relationen ADHD - kriminalitet ytterligare bekräftad

Kriminavården presenterar idag forskning som ytterligare förstärker bilden av sambandet mellan misförstådda bokstavsbarn och kriminella vuxna, en fråga som Sourze, sedan 2010, har försökt uppmärksamma ledande politiker på.

Våren 2010 publicerade Sourze en artikelserie som uppmärksammade det faktum att många experter i psykiatri menar att en stor del av Sveriges fängelsekunder kan vara "missförstådda bokstavsbarn", alltså individer som redan som barn lidit av olika så kallade neuropsykiatriska handikapp - ADHD, Asperger, autism mfl - men som inte fått förståelse för sin situation i till exempel skolan, utan avfärdats som stökiga barn.

Debatten på Sourze initierades av psykoterapeuten Ulla Sarja och teorin bekräftades sedan av verksamhetschefen vid Centrum för psykiatriforskning i Stockholm, Johan Franck, justitiekansler Anna Skarhed, förbundsordförande för Riksförbundet Attention, Anki Sandberg och överläkaren, specialist i psykiatri och projektledare för ADHD-projektet på Norrtäljeanstalten, Ylva Ginsberg.

Sourze kontaktade då både justitieministern och utbildningsministern för att erbjuda möjlighet att uttala sig om hur respektive departement avser agera som respons på detta intressanta samband. Här verkar det finnas en fantastisk konkret möjlighet att samarbeta mellan departementen, tänkte vi på Sourze. Kan det finnas ett viktigare ämne att prioritera än ett som så tydligt verkar kunna ha möjlighet att både lösa problem med stökig skola och kriminalitet i samhället?

Vi fick ingen reaktion från något av departementen.

Idag offentliggörs Kriminalvårdens egen forskning i ämnet:

"En stor kartläggning av psykisk ohälsa hos unga kriminella män presenteras av Kriminalvården i dag. Av dem som deltog i studien uppfyllde nästan två tredjedelar kriterierna för adhd under barndomen. Mer än hälften bedöms ha haft en depressiv eller manisk period i livet.", skriver Sveriges Radio.

Kanske dags för Jan Björklund och Beatrice Ask att ta en fika?


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 06 feb 2013 09:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: