sourze.se
Artikelbild

När Svensson blir förkyld

Svensson har drabbats av "akut viral nasophryngit". Det låter allvarligt, förfärligt. Stackars Svensson, hur skall han klara det?

Svensson har drabbats av "akut viral nasophryngit". Det låter allvarligt, förfärligt. Stackars Svensson, hur skall han klara det?

Atjooo... atjooo, snörvel, nysningar, rinnande näsa och ögon, hostattacker och ont i kroppen. Feber tror Svensson, minst 40 grader. Han stapplar med ömmande ben och rosenrött ansikte in på närmaste apotek.

"Hjälp mig, jag är så sjuk", kraxar Svensson och levererar en nysning som får personal och kunder att ducka i pur förskräckelse. Med en hastighet av 120 kilometer i timmen skickar Svensson iväg en tre, fyra tusen små djävulskt infekterade droppar, som elakt delar med sig av Svenssons infektion. "Alvedon och hostmedicin, så är du bra om några dagar", säger en smått irriterad farmaceut, väl vand vid flera Svenssonska mer eller mindre hypokondriska sjukdomstillstånd.

Med tanke på den erbarmliga hälsosituationen besöks även närmaste hälsokostbutik. "Vi har brett sortiment av produkter för trista förkylningstider", kvittrar en leende försäljerska. Samtidigt som hon framför en allt sjukare Svensson radar upp Kan Jang, vitlökskapslar, Echinaforce, antioxidanter och gud vet vad. Drygt tusenlappen fattigare lämnar Svensson butiken med stinn påse som innehåller allt föreslaget och lite till.

I hemmets trygga famn sväljer Svensson Alvedon, hostmedicin, hälsokostmedel och mäter febern: 36,9 grader; fel på den förbannade termometern.

"Fy fan vad jag är sjuk", reflekterar Svensson och bäddar ner sig i dagarna tre, med rödbrusiga kinder, näsa som lyser likt en stoppsignal. Han tycker riktigt synd om sig själv när ömmande näsa, nysningar och hostattacker stör behagfullt sängläge. Han ringer vårdcentralen, där sköterskan helt fräckt säger "Det är bara en vanlig förkylning".

"Vad då vanlig förkylning? Detta är djävulskt, jag är sjuk, ordentligt sjuk!"

Svensson ringer mamma, som förmodligen är den enda som med den kärleksfulla ömhetens förståelse lyssnar på en femtioårig sons förfärliga sjukdomssymtom. "Förmodligen rhinovirus eller svårartad influensa", säger Svensson, väl påläst från diger läkarbok - hypokondrikerns bibel.

Mamma rycker ut och pysslar om eländig son i sjukbädd, varmt te, honung. Omstoppad och vårdad likt litet barn, frisknar Svensson till.

Tillbaka i arbetet förklarar Svensson: "Tja, jag hade en släng av förkylning, fick ta det lugnt ett par dagar, en skitbagatell, men ville ju inte smitta er andra."

En förkylning kan vara en vanlig förkylning, så snyt dig och håll käften, Svensson!


Om författaren

Författare:
Nils Mohlin

Om artikeln

Publicerad: 05 feb 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: