Idag, söndagen den 27 januari, infaller minnesdagen över Förintelsens offer. Vi hedrar minnet av dem som mördades av nazisterna under andra världskriget. Sex miljoner judar fick sätta livet till, av ingen annan anledning än att de var judar. Men också romer, homosexuella och många andra människor blev måltavla för Nationalsocialisternas perverterade idéer. Idéer som gillades av många - i alla fall till en början.
Hitler var inte ensam. Han var nazismen personifierad, dess symbol, men det är bra att komma ihåg att det nationalsocialistiska partiet röstades in i den tyska riksdagen av människor som tilltalades av dess idéer. I en tid av fattigdom, arbetslöshet och politiskt kaos, röstade man på Hitler och nazisterna. Med bitterhet och hat anklagade Hitler omvärlden och judarna för Tysklands misär och många lyssnade till hans idéer och gillade dem. Han var en stark ledare med tydliga och enkla lösningar som kunde bringa ordning - så tyckte man då.
Vad Hitler ville göra var ingen hemlighet. Då han satt i fängelse dömd för en misslyckad statskupp i München 1923 skrev han ner sina idéer i "Mein Kampf". Han gjorde alls ingen hemlighet av sitt rasistiska tänkande. Han presenterade öppet sina idéer som byggde på att vissa "raser", som judar, överhuvudtaget inte hade existensrätt, och frågan var om de alls var människor. Det är viktigt att komma ihåg att Hitler och hans idéer blev framröstade i demokratiska val. Hans åsikter gillades av många inte bara i Tyskland.
Konsekvenserna av nazisternas idéer är kända. Världen sattes i brand på grund av dem. Omkring 60 miljoner människor dog under andra världskriget; civila och soldater. Judar, romer, homosexuella, "asociala", vapenvägrare och religiösa ledare avrättades och dog i koncentrationsläger.
"For the first time we became aware
that our language lacks words to express this offence
the demolition of a man"
- Primo Levi
Till Auschwitz kom tågen, godsvagnar packade med människor som delades upp, sorterades och ställdes på kö för att gasas ihjäl. Detta fick äntligen sitt slut i och med att de ryska trupperna nådde Auschwitz portar den 27 januari 1945. Och fast man vetat om att judar och romer förföljts och mördats långt innan, fick man först då insikt om i vilken perverterad omfattning detta hade gjorts.
Idag tänder jag ett ljus och hedrar minnet av dem som mördades men också dem som överlevde för att berätta. Det är ett tillfälle inte bara att tänka över vår historia, den som har varit. Det är också ett utmärkt tillfälle att fundera över vår framtid, den som ska bli. De idéer vi har idag blir lätt morgondagens verklighet. Så till vilka idéer sätter vi vår tro idag och vilken morgondag är det vi vill lämna över till våra barn?
Den 27 januari är ett utmärkt tillfälle att fundera över det.
Se gärna: The Auschwitz album
Av Henry Bronett 27 jan 2013 06:00 |
Författare:
Henry Bronett
Publicerad: 27 jan 2013 06:00
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå