sourze.se
Artikelbild

Trivselsverige är ingenting för Centerpartiet

En centerpartistisk bonde med tre utländska fruar som passar upp på honom är kanske idealbilden för Centerns nya Sverige?

Det är inte undra på att det har blivit ett sådant rabalder kring Centerpartiets idéprogram. Det går nämligen tvärt emot det trivselsverige som skapades under 1900-talet. Något sådant vill man tydligen inte ha kvar längre inom Centern.

Om människan kan man säga att hon är så god som hon tvingas vara och så ond som hon tillåts vara. Det betyder att samhället måste ha full koll på sina medborgare, annars blir det kaos. Centerpartiet vill tydligen släppa lös människorna i det fria, men det är det sämsta man kan göra. De flesta av oss vill ha lugn och ro och ordning och reda, så därför är det nog tveksamt om de förslag som partiet lagt fram får någon större respons hos så kallat vanligt folk.

Len Andersson skrev häromdan i DN att Centern kanske är kompassnålen mot framtiden. Men det tvivlar jag starkt på. Att till exempel släppa skolplikten skulle skapa kaos för alla unga, liksom för föräldrarna. Alla skulle känna sig vilsna och oroliga. Ungdomen behöver strama tyglar, men det är uppenbarligen inget för Centern. Fri invandring och månggifte skulle också få stora konsekvenser och förändra samhället totalt. En centerpartistisk bonde med tre utländska fruar som passar upp på honom är kanske idealbilden för Centerns nya Sverige.

Centern vill ha ett samhälle i upplösningstillstånd där alla är fria att göra i stort sett vad de vill, och framför allt ska de betala så lite skatt som möjligt. Vi ska också ha en så liten statsapparat som möjligt, precis som i mönsterlandet USA, där väl partiet hittat sina goda idéer. Frihet, otrygghet och tolerans mot allt ska bli grunden för Centerns idealsverige. Och det där med att barnen inte ska ärva efter sina föräldrar måste få oerhörda konsekvenser. Det finns risk att det blir ännu mer kaos i familjelivet.

Det är mycket bra att Centern kommit med det här idéprogrammet och det skapar en nyttig och hälsosam debatt. Ingen har någon aning om hur framtiden kommer att se ut, inte ens jag. Samhället förändras hela tiden, och något botemedel mot ojämlikheten, den stigande arbetslösheten och otryggheten på arbetsmarknaden ser inte ut att finnas. Men Centern är nog inte i takt med tiden när man vill släppa lös marknadskrafterna ännu mer. I stället borde politikerna på allvar ta makten över utvecklingen och skapa den trygghet som alla vill ha.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: