sourze.se
Artikelbild

Somaliensvenskarna och ett ryggradslöst Sverige

Skall denna nya och av USA påbjudna rättsordning smygas in i vår verklighet utan att vi är medvetna om det - och utan protester?

Två svenska medborgare av somaliskt ursprung, från Djibouti, har blivit utlämnade till USA. De anklagas av USA för samröre med en terroriströrelse. Detta är inget brott i Sverige, det är inget brott i Djibouti, men det är ett brott i USA. Och USA har ensidigt och utan några förnimbara protester, låtit utöka sin jurisdiktion över hela plantenen. USA förmår också länder att utlämna människor för rättegång i USA för brott mot dessa numera globala amerikanska lagar. Nu gäller det svenska medborgare med somaliskt ursprung.

Svenska regeringar har tidigare visat sig anpassliga till stormakters krav. För Hitlertysklands, när krigslyckan vände för de allierades, för Sovjetunionens. Och för USA:s, senast när det gällde utlämnandet av de två egyptierna.

Sverige har gjort sig till talesman för demokrati, rättvisa, för mänskliga rättigheter. Det är stiligt. Men det är uppenbarligen lättare att stå för ädla etiska värden när det gäller Afrika och Asien än när man kränker mänskliga rättigheter i USA. Sverige har heller inte blivit känt för sitt mod, snarare för sin feghet.

Man förvånas över den tystnad som omger det rättsvidriga förfarandet. Att inte media stormar, statsråd ställs till svars, att inte amerikanska myndigheter kontaktas. Men protester från allmänheten uteblir och aktioner och demonstrationer sätts inte igång mot ett förfarande som strider mot allmän rättskänsla och kränker vår nationella självständighet.

Det verkar emellertid som om man inte vill rota det. Media som säger sig vilja granska makten och stå på de svagares sida, vill hellre granska kommunalråd i Katrineholm än uppröras över övergrepp begångna av USA.

Det känns inte bra att vara medborgare i nation utan ryggrad, som anses feg. Inte heller känns det bra att leva i en värld som kröker rygg för USA, en värld vars intelligentia använder sin intelligens till att rättfärdiga USA:s illdåd, och till att genom komplicerad advokatyr förklara varför det är rätt böja sig för den största ekonomin och krigsmakten.


Om författaren

Författare:
Jan Wiberg

Om artikeln

Publicerad: 15 jan 2013 08:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: