sourze.se
Artikelbild

Svenssons badrum

Svensson duschar, borstar tänderna och rakar sig, sträcker sig och svär när han han skall försöka komma åt raklödder och hyvel under tidig morgon.

Svensson duschar, borstar tänderna och rakar sig, sträcker sig och svär när han han skall försöka komma åt raklödder och hyvel under tidig morgon. Det rymliga badrummet påminner snarare om en kaotisk olycksplats, än det exklusivt flashiga katalogbadrum som skapades några år tidigare. Ny inredning med bubbelbad, väl tilltagna förvaringsplatser och ett badrumsskåp, där Svensson tilldelades hälften av utrymmet. Raklödder, hyvel, tandborste, deodorant och rakvatten, lätt åtkomligt på de två övre hyllorna. De nedre två hyllorna skulle fru Svensson disponera, bestämde hon med övertygelse när badrummet stod klart i all sin glans. Även om det såg väldigt packat och svåråtkomligt ut i nedre delen av skåpet, så accepterade Svensson förnöjsamt nyordningen.

Ganska snart var Svenssons utrymme reducerat till en hylla, men okej, han fick ju plats med sina grejer och frun hade ju så mycket mer. Några månader senare inhandlar frun en glashylla på IKEA och säger med sin vänligaste röst: "Om du skruvar upp den vid sidan av skåpet, så kan du ju förvara dina saker där." Svensson skruvar upp hyllan som skulle placeras till vänster i linje med skåpets överkant. Svensson betraktar sina toalettartiklar farligt balanserande på smal hylla, dryga två meter upp ovanför toalettstolen.

Första morgonens toalettbestyr med ny hylla inleds med att rakhyveln hamnar i toalettstolen, varpå Svensson inser att locket måste vara nedfällt. Dagliga sträckningar för att nå sina saker, stående på ena fotens tår och med ett ben utsträckt i akrobatliknande balansakt framför toalettstolen med en hand som stöd mot väggen, resulterar naturligtvis i ett förbannat ryggskott. Svensson är vid femtio år ingen akrobat.

Det kaotiska i badrummet svarar en utseendefixerad tonåring för, som i förvirrad övertygelse om sin egen förträfflighet strör smutskläder, våta handdukar, gamla tidningar och tomförpackningar kring sig. Som om ett höghastighetståg passerat badrummet, går tankarna osökt till riskabel terräng när Svensson i tappert försök skall försöka ta sig fram till badkar och dusch utan att hamna på ortopeden med brutet ben. Badkar med rester av allsköns produkter - för vad? Vet i fan! Om det åtminstone varit badleksaker, men nej, det är en massa remarkabla burkar och flaskor som snabbt fyller en bärkasse.

De flesta olyckorna sker i hemmet sa någon, fan så rätt, tänker Svensson när han stänger dörren till badrummet, går till köket, kokar kaffe och blundar när han ser förödelsen samma tonåring lämnat i sina spår.

Svensson suckar när toalettbestyr och besöket i köket väl är avklarat, och han helskinnad drar sig tillbaka med en kopp kaffe.


Om författaren

Författare:
Nils Mohlin

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: