sourze.se
Artikelbild

Södertäljerånet: Konstigt agerande av polisen

Det gör inte mig lugn att veta att när ett rån pågår kan jag lugnt stå och filma, och vara delaktig i dramatiken om jag känner för det.

När jag skulle åka till jobbet i fredags så var hela Södertäljes gågata avstängd. TV var där med en filmbil, och en massa poliser. Min mor såg när polisen fick lämna sin lunch på Kringlanhuset för att rusa och ställa sig och vänta på att de tungt beväpnade rånarna skulle komma ut.

Filmer som tagits av privatpersoner visar hur polisen står i civilkläder och väntar på att rånarna ska komma ut. En kille står nyfiket och filmar utan att bli bortschasad av polisen. Nej, polisen står i sin arbetskläder och få verkar förstå vad som pågår - är det en filminspelning eller är det ett riktigt rån?

Sedan skjuter polisen ner en rånare, och han lämnas kvar av sina rånarkompisar som flyr . Ja, vad ska man säga? Hur skulle polisen ha gjort? Inte vet jag, men det här med att vänta på rånare utan att kunna signalera att det är allvar, det är inte ett bra sätt. Civila människor kunde blivit inblandade på grund av sin nyfikenhet och att de inte trodde att det var på riktigt.

Men nu kommer den typen av rån att bli riktiga. På filmer kan man se hur polisen springer fram och tillbaka, adrenalinstinna av situationens allvar. Det ser inte ut som om polisen har någon plan för hur den här typen av situation ska hanteras, allt verkar varar ad hoc. Det gör inte mig lugn att veta att när ett rån pågår kan jag lugnt stå och filma och vara delaktig i dramatiken om jag känner för det.

Sedan kan man också fråga sig om skottlossningen var nödvändig. Detta var visserligen tungt beväpnade personer, men jag tolkar inte situationen som att de var intresserade av att skjuta hejvilt, utan mer som ett hot. Polisens agerande visar att de kan stå hukade och vänta på att rånarna ska komma utspringande, och bara skjuta. Det känns mer som en actionfilm och inte rättssäkert. Jag tror att polisen valde att skjuta för att visa att man inte drar sig för att göra just det. Det är tragiskt.


Källor:

Länk: aftonbladet.se

Länk: expressen.se


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 08 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: