sourze.se

S måste hålla rågång mot extremismen

Den mediala uppmärksamheten som konflikten mellan Israel och Hamas fick i november skapade en situation där vissa socialdemokrater uttalade sig på ett sätt som går emot partiets program.

Hamas är en rasistisk organisation som kämpar för ett teokratiskt samhälle. Precis som alla svenska partier har ett program så har Hamas ett program. Hamas uppmanar alla muslimer att döda alla judar. I artikel 22 i Hamas program så kan man läsa om antisemitiska konspirationsteorier som menar att judar styr världen och ligger bakom historiska händelser som de franska och ryska revolutionerna.1 Det är på detta sätt, som en rasistisk fundamentalistisk organisation som Hamas väljer att presentera sig för världen.
I Socialdemokraternas partiprogram så står det:

"En politik för jämlikhet kräver en hård och bestämd gränssättning mot alla former av rasism och främlingsfientlighet, och mot det könsrelaterade våldet och trakasserierna."2

En sådan skrivelse i Socialdemokraternas partiprogram skulle göra det omöjligt för socialdemokrater att visa minsta förståelse för Hamas och deras handlingar. Det måste ju finnas "en hård och bestämd gränssättning mot alla former av rasism och främlingsfientlighet". Ändå ser man socialdemokraten Adrian Kaba visa förståelse för Hamas i en intervju med journalisten Anna Ekström.3 Även socialdemokraten Mariam Osman Sherifay har valt att underkänna Europeiska Unionens terroristlistning av Hamas, och kallar organisationen för en "motståndsrörelse".4 För några år sedan ville Sherifay även ha dialog med Hamas.5
I Socialdemokraternas internationella program så står det under rubriken "Mellanöstern" att:

"Terrorism kan aldrig rättfärdigas."6

Eftersom Sverige är en del av EU så måste man utgå ifrån att Socialdemokraterna refererar till EU:s terroristlista. Där finns Hamas. Så hur kan man vara socialdemokrat och anse att Hamas är en "motståndsrörelse"? Det måste finnas en röd tråd i Socialdemokraternas internationella politik. Man kan inte skriva en sak och ha företrädare som säger motsatsen. Man kan inte stå för en politik där man stödjer demokrati och mänskliga rättigheter och samtidigt ha företrädare som visar sympati för en organisation som avskaffat fria val och får ständig kritik av människorättsorganisationer. Egentligen är det enkel logik. Socialdemokraterna har nolltolerans mot rasism. Hamas är en rasistisk organisation. Därmed ska socialdemokrater ha nolltolerans mot Hamas.

En konflikt i Mellanöstern och dess konsekvenser får inte ändra socialdemokratiska värderingar och den reaktion socialdemokrater visar mot rasistiska organisationer.

Den otydliga gränsen mot rasism och främlingsfientlighet märktes också i socialdemokraters deltagande i demonstrationer som genomfördes under Operation Pillar of Defense mellan 14 november till 21 november. Efter den första demonstrationen mot Israel i Malmö så skrev demonstrationens arrangör Mohannad Yousif på facebook:

"Fan ta den så kallade staten Israel. I mina ögon är det ingen stat utan ett gäng terrorister, ockupanter och pirater som har terroriserat folket av Mellanöstern i snart 100 år. I mina ögon är dom en cancerböld i kroppen på civilisationensvagga, min mellanöster!"7

Man skulle tro att en metafor från Hitler för att beskriva världens enda judiska stat skulle väcka en reaktion eller åtminstone skrämma bort vissa av stadens politiker från Mohannad Yousifs demonstrationer. Men när Israel är inblandad i en konflikt i Mellanöstern så blir antisemitism en del av den politiska retoriken. Många socialdemokratiska politiker fortsatte gå till Yousifs demonstrationer även efter hans antisemitiska uttalande. Det är också viktigt att nämna att dessa demonstrationer inte hade en enda banderoll som uppmanade Hamas att sluta skjuta raketer mot civila israeler.

Så vad innebär detta för socialdemokrater som gått med i partiet efter att ha läst partiprogrammet och andra riktlinjer som partiet lagt fast? Vad innebär detta för socialdemokrater som inte vet något om Palestinagruppernas jargong och inte vill ha något med det att göra? Det kan innebära att extremister förväntar sig något från socialdemokrater som de inte alltid kan leverera. Socialdemokraten Krister Kronlid från Uddevalla valde under konflikten att säga hur ledsen han var för de palestinier som hade mist livet, men också för de israeler som hade mist livet. På hans facebook-sida utsattes han för ett brutalt antisemitisk angrepp den 17 november:

"Hej Krister! Tänkte bara höra med dig hur du försvarar den där jude mössan du hade på dig häromdagen nu när judarna beter sig som dom gör i Gaza idag!? Jag menar , det har kommit fram drygt 5 judar till mig och verkligen skäms över att vara en jude idag. Dom säger , beteendet judarna beter sig i Palestina idag får mig att skämmas att vara en jude medan du springer Runt helt överlycklig med en jude mössa? Men ok, du står för rättvisa och är tydligen en neutral människa. Men vart är alla dina uppsatser om dom stackars palestinierna som blir slaktade i Mellanöstern idag? Vart har rättvisan nu helt plötsligt tagit vägen? Du är pinsam Krister!!"8

Om Socialdemokraterna inte klart och tydligt tar avstånd från den extremism och den antisemitiska retorik som har uppstått inom Palestinarörelsen i Sverige och de socialdemokratiska företrädare som ansluter sig till denna extrema retorik så kan Socialdemokraterna inte vara den svenska arbetarklassens parti. Den svenska arbetarklassen har ingen förståelse för sharialagar eller raketbeskjutningar mot civila områden. I en stad med tiotusentals araber, hundratusentals invånare och mer än tvåtusen socialdemokrater så kom som högst 400 personer till Palestinademonstrationerna i Malmö.9

Palestinarörelsens retorik, fylld med antisemitiska inslag, förvrängningar av fakta, och hat, känns både främmande och förolämpande för svensk-araber. Den ideologi som visar förståelse för Hamas är samma ideologi som visade förståelse för Fidel Castro och andra "antiimperialistiska" diktaturer i tredje världen. Även idag går denna ideologi ut på att hata USA och demokratier som är allierade med USA och att negligera civila människors lidande. På samma sätt som kalla krigets "antiimperialistiska" vänster inte brydde sig om de kubaner som dog i Castros fängelser så bryr sig inte Palestinarörelsen idag om civila israeler som blir beskjutna av Hamas. Ändamålen helgar medlen.

Under kalla kriget tog Socialdemokraterna avstånd från sådana extrema ideologier för att man var ett parti som representerade en fri arbetarklass. Idag har vi alltför många socialdemokrater som visar förståelse för Hamas och vägrar fördöma de. Hamas har exakt samma syn på fackföreningar som kommunisterna i Sovjetunionen hade. Fackföreningar får inte vara självständiga utan de ska vara informella statliga myndigheter. Den palestinska fackorganisationen, PGFTU, som har ett nära samarbete med Fatah är en av måltavlorna. Deras kontorer i Gaza blev stormade av Hamas 2007.10

En annan facklig måltavla har varit de palestinska journalisternas fackförbund. International Federation of Journalists gav ut ett uttalande i augusti 2012, på grund av att fackligt förtroendevalda inom palestinska journalisternas fackförbund utsattes för hot och trakasserier i Gaza, och uppmanade Hamas att sluta inblanda sig i journalisternas fackliga verksamhet.11 I Socialdemokraternas internationella program så står det:

"För socialdemokrater är det en självklar uppgift att globalisera demokratin och demokratisera globaliseringen. När marknadskrafterna kan tyglas blir en globalisering som tjänar alla människor möjlig. Genom att stärka de globala fackliga rättigheterna och de fria fackföreningarna
kan dessa fungera som en tung motvikt till kapitalet."12

Målet är att stärka fria fackföreningar, inte visa förståelse för de regimer som förtrycker fria fackföreningar. De socialdemokrater som vill ha dialog med Hamas kan lika gärna ha dialog med Colombias högerextrema terrorister AUC, som precis gör samma sak mot fackliga organisationer som Hamas gör.

Israel ska kritiseras. Men kritiken ska inte vara fylld med referenser till Hitler och nazister. Ingen skulle vara dåraktig nog att kritisera Sydafrikas ANC-regering genom att referera till Apartheid-regimen, med tanke på vad de svarta sydafrikanerna och ANC har fått utstå under Apartheid-regimen.

För många socialdemokrater så är det uppenbart att Gaza är en teokratisk diktatur precis som Iran. Dessa socialdemokrater har sett filmerna på youtube där Hamas attackerar bröllop.13 De vet vilka metoder som Hamas använder sig av14 och dem vet vad Hamas står för. Det är socialdemokrater som vägrar titta bort när de ser förtryckta palestinier,15 som inte är en del av Palestinarörelsens berättelser.

Med tanke på hur extremistiska ideologier slagit rot hos arbetarklassen i den moderna historien är det viktigt att partiet som representerar arbetarklassen i Sverige tar avstånd från och ovillkorligt fördömer Israel-kritik som gränsar till antisemitism.Fotnoter:
1. Länk: si-info.org
2. Länk: socialdemokraterna.se
3. Länk: expressen.se
4. Länk: postimage.org
5. Länk: sverigesradio.se
6. Länk: socialdemokraterna.se
7. Länk: postimage.org
8. Länk: postimage.org
9. Länk: sydsvenskan.se
10. Länk: freedomhouse.org
11. Länk: ifj.org
12. Länk: socialdemokraterna.se
13. Länk: youtu.be
14. Länk: youtu.be
15. Länk: youtu.be


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 27 dec 2012 11:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: