sourze.se
Artikelbild

Hobbit: En oväntad resa

Peter Jackson tar oss tillbaka till Tolkiens Midgård i en ojämn men lovande film.

Titel: Hobbit: En oväntad resa
Genre: Äventyr, fantasy
Regi: Peter Jackson
Manus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro, J.R.R. Tolkien "The Hobbit"
I rollerna: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Cate Blanchett, Ian Holm, Christopher Lee, Hugo Weaving, Elijah Wood, Andy Serkis
Speltid: Cirka 2 timmar 45 minuter
Sverigepremiär: 12 december 2012Peter Jackson återvänder till Midgård och ger oss ytterligare tre filmer om storslagna äventyr, fängslande sagor från förr och modiga små hobbitar. Den första delen i sagan, om än något ojämn, lämnar definitivt en stark mersmak.

Boken "The Hobbit" som filmerna är baserade på kom ut 1937 och är skriven av J.R.R Tolkien, menad som en godnattsaga för hans barn. Den följer hobbiten Bilbo under ett äventyr i hans yngre år, vilket betyder att det är en föregångare till "Sagan om ringen"-trilogin. Boken är 310 sidor lång i jämförelse med "Ringen"-trilogin som sammanlagt är cirka 1 100 till 1 300 sidor lång, beroende på upplaga. Är då valet att göra tre filmer av "The Hobbit" - med tanke på föregående filmers enorma popularitet - ett sätt att mjölka de sista kronorna ur konceptet, med tre utdragna och långtråkiga filmer som följd?

Ett annat sätt att sälja filmerna har varit att spela in dem med nya tekniken kallad High frame rate, vilket betyder att filmen visas i 48 bilder i sekunden istället för standarden 24 bilder. Om det bara är en fluga eller början av en ny epok inom film, vet jag inte. Hur som helst är jag kluven till tekniken, då den ofta ger rörelser en slags snabbspolad och lätt åksjukeframkallande känsla, och generellt en mindre filmisk look.

Detta åsidosatt är filmen ett stadigt hantverk rikt på detaljer. Spektakulära miljöer, fantastisk kostym och den familjära musiken ramar in det för det mesta utmärkta skådespeleriet. Martin Freeman spelar Bilbo med övertygelse och är en av filmens stora behållningar. Det finns även kära återseenden som Ian McKellen, utmärkt i sin roll som trollkarlen Gandalf Grå, och som lyckligtvis har stor närvaro genom hela filmen. Underbara Cate Blanchett skiner än en gång i rollen som alvdrottningen Galadriel, filmens enda kvinnliga karaktär. Andy Serkis är återigen fantastisk som Gollum och bidrar till en av filmens bästa scener.

Överlag är "Hobbit" mer lättsam och lekfull än "Ringen"-trilogin, men har verkligen ingen avsaknad av action - vilket jag kan känna är filmens stora svaghet. Vissa utdragna actionsekvenser leder till ett lite ojämnt tempo och brist på karaktärsutveckling. Det är få av dvärgarna i Bilbos sällskap som vi får lära känna mer än till namnet.

Sådana detaljer kommer säkerligen att åtgärdas i kommande filmer, och vi lämnas ändå med en hoppfull känsla om att detta kan vara början på något stort.

Betyg: 3/5


Om författaren

Författare:
Charlie Persson

Om artikeln

Publicerad: 11 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: