sourze.se
Artikelbild

Vi är alla främlingsfientliga

De stora tänkarna inom Sverigedemokraterna räknar med att partiet ska dra nytta av kommande sociala och ekonomiska kriser i Europa.

I Sveriges riksdag finns det bara två oppositionspartier: Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. De övriga sex partierna bildar en enda grå massa av riksdagsledamöter med i stort sett samma världsbild, och den världsbilden handlar mest om tillväxt. Nu har det hänt en del saker den sista tiden och många förvånas över att SD får så höga opinionssiffror trots att några fyllekajor i Riksdagen har gjort bort sig ordentligt. Men det hela är egentligen inte så obegripligt. För det första så är vi alla mer eller mindre främlingsfientliga. Men det är förstås inte många som vill erkänna det. När vi levde i bondesamhället så var vi alltid misstänksamma mot främlingar som uppfattades som ett hot. Och det där sitter i. För det andra så har Sverige utvecklats till ett 2/3-delssamhälle. Och då kan man fråga sig vilket parti de ska rösta på som är utanför i det här medelklassamhället. I varje fall inte på Moderaterna. De driver ju en förolämpande arbetslinje utan att tala om vilka jobb som de arbetslösa ska gå till. Men egentligen borde vi inte arbeta så mycket nu för då får kommande generationer inte så mycket att göra. Om Regeringen vore rakryggad och ärlig så borde den tala om att det inte behövs så många jobb för att hålla samhällsmaskineriet i gång. Tjatet om att starta eget är också ett hån. 90 procent av de produkter som tas fram är helt onödiga och osäljbara och hamnar snart på skroten.

Framtiden går inte att förutsäga, inte ens för i morgon. Men en kvalificerad gissning är att det kommer att uppstå sociala kriser på löpande band i Europa. "Men fortsätter de drakoniska nedskärningarna kommer fattigdomen att breda ut sig, levnadsstandarden falla, systemen för vård och hälsa drastiskt skäras ner, hopplösheten leda till missbruk och politiskt våld till sist bli de desperatas sista utväg" Carsten Jensen: Fredspris till en frånvarande union, DN 3/12. Det här har förstås de stora tänkarna inom Sverigedemokraterna förutsett och de kommer att dra nytta av kommande kriser i Europa. Nästa år kan bli avgörande. En kraschande bilindustri i Europa och ett Kina som inte längre är ett draglok - då kommer Europas politiker att få mycket att pyssla med. Och med ett stort SD så kan det bli omtumlande för alla sovande och självupptagna politiker att vakna upp till en helt ny värld.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: