sourze.se

Inte konstigt att intresset för politik minskar

Jag startade en debattsida på nätet och bjöd in samtliga partiledare. Den enda som visade tecken på liv var Anders Borg, och han var inte intresserad. Är politikerna rädda att ta debatten med "vanligt folk"?

Jag håller hela tiden ett öppet sinne för att politiker och medborgare ska få chans att göra sina röster hörda. Därför valde jag att starta Sveriges enda, eller i alla fall en av Sveriges få, debattsidor. Den är nyfödd, öppnad och väntar på de första invånarna. Den är alldeles så där fräsch och man känner att det är tusen saker man vill göra. Det verkar som om man alltid hittar nya grejer som man tycker att man måste göra bättre.

Som med alla uppstartade verksamheter så kan det vara riskabelt, med tanke på att det kostar att få så många professionella funktioner som möjligt. Men jag beslutade mig för att satsa. Något jag visste innan jag ens hade beslutat mig för att satsa, och överhuvudtaget fått in i mitt huvud att söka efter lämpliga webbhotell, var att jag var tvungen att göra nätverket annorlunda. En annorlunda sajt!

När jag hade skissat på det, så kände jag mig faktiskt riktigt stolt över att jag hade kommit på den idén. Får man säga att man själv är stolt? Det struntar jag i - jag är stolt över mitt koncept! Så blev "Svepla" i förra veckan offentlig.

Nu kanske ni undrar, var i hela friden har det här med min rubrik att göra? Jo pga det konceptet som sajten går ut på. Jag märkte ganska snart att politikernas snack om att de måste kommunicera mer med folk, folk måste bli mer aktiv i samhällsdebatterna. Det är mer snack än verkstad. Kanske rent utav nonchalans mot svenska medborgarna.

Huvudkonceptet med sajten är att förena svenska folkets röster till makthavarna; att skapa ett band mellan dem och svenska medborgare. En sajt där svenska medborgare kan diskutera, risa eller rosa saker och ting i samhället.

Sajten har så kallade VIP-medlemskap. Dessa medlemskap ska delas ut till personer som på något sätt har inflytande i olika kategorier. Det är här som politikerna faktiskt gör bort sig. VIP-medlemskapen har skickats ut till samtliga partiledare, och några ministrar. Ingen respons. Den enda som har visat tecken på liv var Anders Borg, och hans assistent meddelande att han just nu inte var intresserad.

Är politikerna nonchalanta? Eller anser de att svenska folket är inget att debattera med? Eller är de rent ut sagt så rädda att föra en diskussion med "vanligt folk"? Det krävs inte mycket tid, en gång i veckan räcker, de kan gå in någon minut och kolla lite vad som sägs. Huvudsaken är att de vet lite om vad svenska folket kan tycka och tänka. Det är en chans för medborgare och makthavare, eller andra ansvariga inom andra områden, att föra en konversation med "sitt folk".

Är det så konstigt att yngre människor inte röstar? Kanske börjar till och med äldre personer att sluta upp med att rösta? Detta trots att alla på något sätt känner intresse för samhällsfrågor. Vi för olika typer av samhällsdebatter utan att vi tänker på det. Så varför det minskade intresset?

Det ligger hos politikerna. Det är deras uppgift att få folk att känna att det gör nytta att gå och rösta. Det är deras uppgift att göra sig själva kontaktbara och närma sig svenska folket.

Det är inte de svenska medborgarnas uppgift!


Om författaren

Författare:
Annika Brandt

Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: