sourze.se
Artikelbild

Dubbel huvudvärk för Kina

Antalet självbränningar ökar i Kina. Kanske måste landet förhandla med Dalai Lama för att få till stånd en hållbar överenskommelse.

I denna artikel utgår jag från två artiklar som är kritiska mot regimen i Kina. Jag har hittills skrivit artiklar som har varit positiva till styret i Kina.

Den ena artikeln var införd i Göteborgsposten den 23 november 2012 med rubriken "Självbränningar ökar" och är skriven av Hanna Björnheden. Inledningen har följande lydelse: "Kina ska förhindra bränder i tibetanska kloster genom frivilliga brandkårer. Men det finns bränder som är betydligt svårare att få bukt med. Antalet tibetaner som sätter eld på sig själva i protest mot Kinas styre ökar just nu lavinartat."

Ursprungligen var det mellan 2009 och 2012 tio till tjugo munkar och nunnor i klostren som brände sig själva. Under 2012 har vanliga tibetaner börjat bränna sig själva, och hittills i november har 16 tibetaner bränt sig själva. Regeringen i Kina anser att brännarna är terrorister och är uppviglade av Dalai Lama. Tibet kommer antagligen att bli en svår huvudverk för den nytillträdde partiledaren Xi Jinping. De som själva går i döden utan att döda någon annan kan man knappast kalla terrorister. Om Xi går tibetanerna till mötes men inte tillräckligt tillfredsställer dem, kan självbränningarna öka. Kanske måste man förhandla med Dalai Lama för att få till stånd en hållbar överenskommelse.

Den andra artikeln som är kritisk till regeringen i Kina är från DN den 24 november 2012 med rubriken "Jag tror inte på Mo Yan" och är skriven av Mats Almegård. I artikeln kritiserar nobelpristagaren Herta Müller årets pristagare Mo Yan. Mo hyllar enligt Müller censuren vilket hon är upprörd över. Mo uttalade sitt stöd för fredspristagaren Liu Xiaobo först dagen efter han tilldelats litteraturpriset. Müller säger: "Det borde han ha sagt för fyra år sedan eller åtminstone två veckor innan han fick priset. Då kunde jag tro honom. Men nu gör jag det inte."

Fredspristagaren Liu kan också bli en svår huvudvärk för Xi Jinping. Även om Xi själv skulle vara villig att frige Liu måste han få med de övriga sex i politbyråns utskott. Liu har dömts till elva års fängelse och suttit av ungefär fyra år. Han kanske friges efter halva strafftiden.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 27 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: