sourze.se
Artikelbild

Stefan Lindborg: Kompromissa inte med aborträtten

Istället för att understödja reaktionära krafter, borde svenska politiker öppna upp för att kvinnor från andra länder får möjlighet att kostnadsfritt göra abort i Sverige.

Nyligen uppmärksammades ett dödsfall på Irland, där en kvinna tilläts avlida i sviterna av en misslyckad graviditet. Trots att fostret var döende och kvinnan led av svåra smärtor, förvägrades hon en abort och dog därför ett par dagar senare. Tyvärr är detta inte något unikt. När abort kriminaliseras tvingas kvinnor till riskfyllda aborter i hemlighet, många gånger med stora risker för livet och hälsan. Varje år sker omkring 20 miljoner illegala och osäkra aborter i världen. Det motsvarar nästan hälften av alla aborter som görs. Årligen dör 70 000 kvinnor till följd av en inhuman abortlagstiftning runt om i världen.

Idag ifrågasätts rätten till abort runt om i Europa. I land efter land väcks förslag om att begränsa kvinnors rätt att avbryta en oönskad eller till och med farlig graviditet. I Spanien driver regeringen på för en återgång till 1980-talets abortlagar, då abort endast var lagligt i de fall då kvinnan antingen hade blivit våldtagen eller då hennes liv var i fara. I andra länder som Irland, Portugal och Polen är abort på liknande sätt förbjudet, förutom i extrema fall. I spåren av att allt fler högerextrema partier tar plats i de europeiska ländernas parlament, inskränks även kvinnors rättigheter. Ofta är det aborträtten som angrips allra först.

Även om situationen i Sverige fortfarande är långt från den debatt som förs i andra delar av Europa, finns också här konservativa krafter som vill begränsa aborträtten. När Europarådet för mänskliga rättigheter nyligen röstade om begränsningar av aborträtten, valde två av de svenska ledamöterna, från Moderaterna och Kristdemokraterna, att rösta för de föreslagna inskränkningarna. Men abortmotståndet finns också i riksdagen, där Sverigedemokraterna kräver ett abortförbud från och med den tolfte graviditetsveckan. När reaktionära krafter vädrar morgonluft, måste alla vi andra, som står upp för en progressiv abortlagstiftning, ta en större plats i debatten.

Svenska politiker har ett stort ansvar för att driva på för en progressiv hållning kring sexuell och reproduktiv hälsa också i resten av världen. Tyvärr görs inte alltid detta. I veckan röstade flera europaparlamentariker från Moderaterna och Kristdemokraterna för att Tonio Borg skulle bli Maltas nya EU-kommissionär. Borg är en känd abortmotståndare och har bland annat kampanjat för ett totalt abortförbud i Maltas grundlag. Uppenbarligen var det för de borgerliga politikerna viktigare att hålla sig väl med resten av den konservativa gruppen, än att principiellt stå upp för kvinnors rätt till den egna kroppen.

Utvecklingen i Europa, där kvinnors rättigheter sätts på undantag, är mycket oroande. Att kvinnor förvägras rätten att bestämma över sin egen kropp och sin livssituation är ett uttryck för en gammaldags och unken kvinnosyn, som är ovärdig 2010-talet. På 1960-talet åkte svenska kvinnor till Polen för att göra abort, idag är läget det omvända. Istället för att understödja reaktionära krafter, borde svenska politiker öppna upp för att kvinnor från andra länder får möjlighet att kostnadsfritt göra abort i Sverige. Rätten till abort handlar i grunden om kvinnors rätt att själva äga kontrollen över sin egen kropp och sexualitet. Den rätten kan aldrig kompromissas bort.
Om författaren

Författare:
Stefan Lindborg

Om artikeln

Publicerad: 26 nov 2012 11:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: