sourze.se
Artikelbild

Omsorg om sorg

Kan sorg ignoreras? Nej jag tror den måste levas ut, gråtas ut för att inte förlama och förstena.

Mr C vann matchen


Vad är sorg?

Ångesten som väcker dig i vargtimmen, den som ständigt brinner i mellangärdet, plågan som inte ger dig mer än några minuters frist. Tanken på anledningen till denna sorg, personen, många härliga händelser förknippade med denna person. Ett barn som du avlat i kärlek och sett växa upp, som du tillrättavisat och försökt forma efter bästa förstånd. Som givit dig pösande föräldrastolthet med sina prestationer i vuxenlivet. Och som plötsligt går bort mitt i livet, ett liv som förvandlats till plåga och död.

Kan sorg ignoreras? Nej jag tror den måste levas ut, gråtas ut för att inte förlama och förstena. Om denna brännande sorg inte vårdas och försiktigt får läka ut gör den dig mycket illa, till en bitter människa. Gå igenom ditt minneslager, bearbeta alla de fina stunderna, gråt, skratta åt tokigheter som hände på vägen och du kanske kan gå vidare, obruten.

Jag har en mycket liten erfarenhet av sorg, jag har haft ett enkelt liv utan tragik. Jag är en nybörjare, en ovan sörjare som efter några anförvanters bortgång med tidens hjälp minns dem i ljusa toner. Var dag har nog av sin egen plåga. Svårigheter bleknar och positiva minnen tar överhanden.

Detta är för tungt, svårt och svart. Vi anhöriga och vännerna har vetat i ett halvår att obotlig cancer är just - obotlig. Men hoppet finns alltid där och överraskningen är stor och svår när läkarteamets på vetenskap baserade spådomar slår in.

Utmana din sorg. Vårda minnet av den du förlorat genom att gå igenom alla fina och glada stunder ni haft. Familjealbumet och fotomapparna i datorn tål både glädje- och sorgetårar.

Vi sörjer en vacker, glad, generös och vänsäll liten kvinna. Glömmer dig aldrig, älskar dig alltid.


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 25 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: