sourze.se
Artikelbild

Sover du bra?

Några enstaka dagar med för lite sömn är ingen fara, så länge det inte blir någon vana. Men en längre tids sömnbrist ökar risken för sjukdomar.

Svenskarna sover i genomsnitt 6 timmar och 53 minuter om natten. Det visar en undersökning som Ikea har gjort i samarbete med Gallup International.

Det är för lite, tydligen. Åtta timmars sömn per natt är fortfarande vad forskarna tycks rekommendera.

14 000 Ikea-kunder har deltagit i den internationella undersökningen, och svenskarnas sömnvanor ligger i linje med det forskningen visar - vi sover allt mindre!

Torbjörn Åkerstedt är sömnforskare och professor i beteendefysiologi vid Karolinska institutet. Han säger att det finns två tydliga gränser: Fem timmar eller mindre sömn per natt är hälsofarligt. Elva timmar eller mer sömn per natt är tecken på att någonting inte står rätt till.

"Det är inte bra att sova för lite, men inte heller att sova för mycket", säger han.

Om man låste in några personer i ett laboratorium och lät dem sova så länge de ville skulle det ändå hamna runt åtta timmar.

"De skulle inte sova längre ens om de fick betalt", säger Torbjörn Åkerstedt.

Sedan 1950-talet har svenskarnas sömn minskat med minst en timme. Då sov man de rekommenderade åtta timmarna. Den senaste undersökningen, från 2001, visar att vi ligger strax under sju timmar i snitt.

"Om man konstant sover mindre än sju timmar får man koncentrationssvårigheter och olycksriskerna ökar", säger Åkerstedt.

Några enstaka dagar med för lite sömn är ingen fara, så länge det inte blir någon vana. Det är också viktigt att passa på att sova ut under helgerna, om man vet med sig att man sover för lite under veckorna. Först när antalet sömntimmar per natt hamnar runt fem, och färre, sätts hälsan på spel. Risken för olika sjukdomar ökar, speciellt om den korta sömnen håller i sig under flera år.Citat av Karin Klarström från Aftonbladet Hälsa


Om författaren

Författare:
Tord Sand

Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: