sourze.se
Artikelbild

Färskpressad nyponjuice på fem minuter

"Functional food" för 2000-talets människor, inspirerad av våra förfäders sätt att leva.

Att tänka på:

1. Lär dig skilja mellan mogna och omogna nypon. De mogna nyponen är mjuka, krämiga och söta. Om man klämmer på dem kan ibland det krämiga innandömet flyta ut ur ena änden. De omogna är hårda och sura. Med lite övning kan du lära dig känna igen de mogna nyponen enbart på färgen. De har en lite mörkare, mattare färg. Genom att enbart plocka mogna nypon, slipper du ofta tillsätta extra socker. Kommersiellt nyponpulver är ofta gjort av omogna, sura nypon, varför man måste tillsätta mycket socker.

2. Nyponen innehåller näringsämnen som hjälper vid ledvärk. Dessa näringsämnen börjar dock brytas ned redan vid cirka 20 grader. Därför bör du alltid hålla nyponen och nyponjuicen väl nedkyld.

3. Den härligt krämiga konsistensen hos rå nyponjuice försvinner om man upphettar den. Om du vill dricka den varm, bör du därför tillsätta potatismjöl eller till exempel krossade linfrön för att den inte ska bli vattnig.


Så här gör du:

1. Förvara nyponen i frysen fram tills du använder dem.

2. Häll de djupfrysta nyponen i en mixer.

3. Tillsätt friskt källvatten, lite mer än vad som krävs för att täcka nyponen.

4. Mixa alltsammans. Tillsätt eventuellt extra källvatten, om blandningen inte är tillräckligt lättflytande för att kunna cirkulera runt i mixern och finfördelas av knivarna. Stäng eventuellt av mixern och rör runt i mixerbehållaren om nyponen fastnar.

5 När en krämig, men ändå lättflytande konsistens uppnåtts, häll alltsammans i en råsaftcentrifug. Hålen i filtret hos de flesta råsaftcentrifuger är så små, att nyponens "klihår" inte kan ta sig igenom.

6 Njut!Tips:

1 Om du bor i en torvkåta på kalfjället eller i en husvagn på Ölands alvar och inte har tillgång till elektricitet, kan du köpa Lehmans handvevade mixer. Den konstruerades på 50-talet för amishfolket i USA, som lever helt utan moderna bekvämligheter. I stället för råsaftcentrifug, kan man använda en vanlig kökshandduk för juicepressning, enligt den metod jag beskriver här.

2 Nyponen kan även bytas ut mot till exempel fläder, enbär, rönn, slånbär. Dessa bär kan med fördel även stötas i en större mortel minst 11 centimeters innerdiameter, istället för att mixas. Använder man fläderbär får man dock stöta försiktigt, så inte de giftiga kärnorna krossas. De ovan nämnda bären bör även få ligga några dagar i kylen efter sönderdelning, för mer smak. Tänk också på att rönnbär och slånbär måste frysas före användning.


Om författaren

Författare:
Lennie Tofft

Om artikeln

Publicerad: 14 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: