sourze.se
Artikelbild

Jämställdhet - en tillbakablick

Visst, jämställdhet är något fundamentalt och kompromisslöst, och det är en bra bit kvar. Men tänk så mycket som har förbättrats under de senaste hundra åren. Vi kastar en lång blick över axeln.

Då, i början av 1900-talet, var de flesta kvinnor fortfarande omyndiga. Den sociala tryggheten sviktade, preventivmedel var förbjudna och föräldrapenning fanns inte ens som utopi. Utbildning var alltjämt en klassfråga, och för den stora massan var det bara att börja knega från 14 till 15 års ålder. Stora familjer trängdes i små utrymmen med utedass på gårdarna och vatten i brunnarna. Nystartade industrier och ensidig kost från norr till söder.

Sågverksarbetaren Gustav i Norrland förlorade sju av sina tretton barn. Familjen disponerade över två rum och kök samt en vindskammare. En 12-årig son insjuknade i diabetes två år innan insulinet presenterades, och en 20-årig dotter tynade bort i TBC uppe på vinden. Två av de andra barnen drabbades av svåra hjärtfel efter halsfluss, och när ytterligare ett barn, en 14-årig son, undersöktes av läkare skrev denne i journalen efteråt; Tänder någorlunda väl bibehållna. Pojken hade förmodligen aldrig besökt en tandläkare. Människor dukade under i infektioner som lätt hävs med antibiotika - idag. Inte för hundra år sedan. Då saknades effektiv behandling.

Ett sekel är ett ynka nedslag i världshistorien, och dåtidens elände rättfärdigar inte på något sätt orättvisorna som finns idag. Men det skadar inte att titta i backspegeln någon gång emellanåt.


Om författaren

Författare:
Karin Edvall

Om artikeln

Publicerad: 09 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: