sourze.se
Artikelbild

Berlusconi dömd till fängelse

"Äntligen!", utropade många italienare när de hörde nyheten. Men känslan av seger för många i befolkningen förvandlades snart till tvekan. Kommer han verkligen att avtjäna straffet?

När jag på fredag eftermiddag kom ut från ett möte på jobbet och fick veta vad som hänt av en kollega, var min första reaktion lättnad. Äntligen, tänkte jag. Jag såg mig omkring och noterade att jag delade den känslan med många andra. Jublet bland italienarna uteblev dock, för man började genast tveka. Hur lång tid kommer den här processen att ta? Kommer han att vara för gammal eller kanske död när det blir dags att sitta av fängelsestraffet? Det frågade sig många.

Jag vet inte om det finns något samhälle som kan liknas vid George Orwells bok "1984" lika mycket som Italien. Genom att äga de flesta TV-kanalerna kunde den förre italienske premiärministern tala direkt till folket hur och när han ville. Men nu har den 76-årige mediemagnaten dömts till fyra års fängelse tillsammans med 10 andra personer. Han har blivit åtalad för olika brott många gånger under årens lopp, men det här är första gången som Berlusconi har blivit dömd. Domen rör skattebrott inom hans imperium Mediaset. Den italienska tidningen Repubblica berättar hur man i tio år har jobbat med att undersöka Berlusconis företag, och man har hela tiden stött på nya hinder. Genom att köpa upp rättigheter till amerikanska filmer från mindre företag kunde Berlusconis Fininvest blåsa upp priserna och spara pengar. Man har undersökt företaget sedan nittiotalet, och sett att Berlusconi styrde det även från riksdagshuset.

Det italienska ordspråket "Det bästa försvaret är att gå till attack", stämmer bra med Berlusconis taktik. Det första han gjorde när han hade fått veta nyheten var att gå ut med ett uttalande i sin TV-kanal Italia 1.

"Detta är oacceptabelt", sade Berlusconi och menade att det inte finns demokrati i landet. "Ett land där domarna inte är opartiska är ett barbariskt land.".

Tidningen Il Messaggero berättar hur Berlusconi, efter att ha blivit informerad om domen sade att han funderade på att flytta utomlands. Man kan inte bo i ett land där domarna är röda, menar han. Under årens gång har han många gånger anklagat det italienska rättsväsendet för att vara kommunistiskt och han har många gånger påstått att domarna "jagar honom". Han sade att fler än tusen domare har arbetat med hans fall, och att han och hans grupp har gjort av med mer än 400 miljoner euro på advokater. Man undrar ju om någon verkligen tror att han är oskyldig.

I lördagens presskonferens satt Berlusconi bredvid sin advokat och verkade ha återhämtat sig något. Han uttalade sig aggressivt om den nuvarande premiärministern Mario Monti och anklagade Merkel och Sarkozy för att ha förstört hans internationella anseende. Han kommer inte att gå tillbaka till politiken, men han kommer att fortsätta kämpa mot domarna och det opartiska rättesystemet.

Under mina år i Italien har jag personligen träffat väldigt få människor som har försvarat Berlusconi. Han har alltid vänt sig till den stora massan. Jag minns hur han skickade hem broschyrer föreställande sin gulliga familj före valet, och hur affischer av hans leende ansikte var uppklistrade överallt. Han undvek TV-debatter med andra politiker, men kom ofta med konkreta förslag som tilltalade allmänheten. När han dagen före ett val lovade att ta bort fastighetsskatten vann han många röster och hans rivaler hade inte tid att planera något alternativ. Hans karisma, retorik och enkla sätt att förhålla sig till människorna gjorde det lätt för honom att fiska röster bland dem som tvivlade, de som inte hade någon ideologi och vars hushållskassa skulle drygas ut av att slippa betala fastighetsskatten.

Allt detta känns som historia nu och när vänsterpartisten Nicky Vendola beslutsamt säger att Berlusconi måste sluta kritisera det italienska rättsväsendet och i stället försvara sig. Italienarna väntar tveksamt men samtidigt förhoppningsfullt på att se vad som kommer att ske. Snart kommer även rättegången om "Ruby" att äga rum, där Berlusconi anklagas för att ha utnyttjat en minderårig prostituerad. Han nekar förstås - som alltid. Han har alltid varit bra på att skylla ifrån sig, men jag tror inte att någon går på det längre.

Berlusconis era är slut. Vare sig han hamnar i fängelse eller inte så har folket tappat sin tilltro till honom för länge sedan.


Om författaren

Författare:
Annika Widén

Om artikeln

Publicerad: 29 okt 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: