sourze.se
Artikelbild

H&M och girigheten

Jag kan inte förstå nödvändigheten i att göra så stora vinster. Varför kan vi inte byta ut girighet mot givmildhet?

Det är min själ fredag idag! På fredagar brukar jag försöka vara glad, men först måste jag vräka ur mig hur förbannad jag är över girighet och allt vad det ställer till med.

I TV4:s Kalla fakta får vi se hur så låga löner betalas ut till textilarbetare i Bangladesh, Sri Lanka och Kambodja, för att nämna några länder, att det inte ens går att livnära sig om man jobbar dubbla skift. Man talar om människor som svimmar på arbetsplatserna, och allt detta pågår medan företagen, som H&M, KappAhl, Lindex och många andra går med hutlösa vinster.

Förra fredagen talade jag om att jag borde köpt aktier i H&M i början av 80-talet, men tacka gud att jag inte gjorde det. I så fall hade jag skämts idag, och åkt ner med vinsten till de stackarna istället. Girighet är bland det värsta som finns, och när det hamnar på dessa nivåer - då är det rent ut sagt äckligt.

Man talar om att det tar tid att ändra sådana här saker, och att allt kommer med tiden. Men om vi kunder kräver att företagen vi handlar av ska vara "mänskligt certifierade" precis som man inom andra branscher kan vara certifierade på olika sätt, då ska ni se hur snabbt det kan gå! Om ingen handlar av företagen, då ska ni se att det blir fart på saker och ting!

Jag kan inte förstå nödvändigheten i att göra så jäkla stora vinster, precis som med alla fallskärmar och bonusar. Vem tusan förtjänar så många miljoner? Ingen, faktiskt.

Om vi skulle göra tvärtom istället? Vi kan ta Kävlinge där jag bor, som exempel. Jag startar ett företag, köper in en liten lastbil och en målarbox samt hyr en lokal. Jag tar in två ungdomar som går arbetslösa och skickar via reklam ut på olika sätt att vi tar emot allt som folk tänkt köra till tippen med, men som skulle kunna göras vid och säljas; möbler i första hand, men till slut allt möjligt. Vi kan kalla det "Före Tippen". Vi kan till och med komma med vår lilla lastbil och hämta sådant folk vill bli av med, men inte själva kan forsla bort.

Detta rullar på under året, och vi säljer allt renoverat och nymålat och fint, och betalar alla räkningar och löner. Sedan, med den stora vinst vi gör då vi får sakerna gratis, ger vi första året ut en summa som får delas av alla pensionärer inom kommunen som ligger under existensminimum, som julklapp.

Andra året har invånarna förstått vår tankegång, och skänkandet skjuter i höjden. Året efter blir vinsten ännu större för "Före Tippen". Nu kan vi skänka vår vinst till en lokal åt "Föräldrar mot narkotika" och stödja dem med hyra, samt bygga en skatepark för ungdomarna. Blir det pengar över kan vi starta en fond för pensionärer i behov av tandvård.

Så här kan det fungera om man gör tvärtemot girighet! En massa människor mår bra, och detta bara för att givmildheten får plats istället.

Det är vi människor som kan påverka stora företag när vi visar missnöje genom köpvägran av deras produkter, ända ner på lokal nivå som i en liten kommun. Varje människa, precis varenda människa, kan göra en stor skillnad om vi kan vara mer generösa och lägga lite tid på andra än oss själva.

Den här veckan vill jag alltså dela ut örfilar till:

H&M

Varnergruppen Cubus, Dressman, Bikbok, Carlings, Levis Store, Wow, Wearhouse, Volt, Solo, Vivekes, Urban

Lindex

Kapp-Ahl

Indiska

Retail And Brands JC, Brothers, Sisters, Polarn o Pyret

Gina Tricot

ÅhlénsOch veckans stora kram går till alla som gör någon annan glad denna fredag genom att motarbeta girigheten och vara extra generös.

Ha en underbar helg alla Sourzare, och glöm inte hångla med kärringen - de blir lite kinkiga annars.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: