sourze.se
Artikelbild

Sverigedemokraterna förbjuder rasistiska utspel

När Sifo-siffrorna ökar för Sverigedemokraterna, är det anmärkningsvärt att partiledningen väljer att skrota den retorik som bäst speglar dess politiska paradfråga.

Den 12/10 offentliggjorde Sverigedemokraterna att de numera förbjuder rasistiska utspel från sina företrädare. Tidigare antisemitiska uttalanden har sannolikt varit mindre produktiva för partiet på det stora hela. Den antimuslimska linjen räcker och blir över, för såväl SD som deras europeiska syskonpartier. För en utomstående går det ändå inte att undvika att känna en viss nyfikenhet inför kommande retorik och strategi.

SD har gått till val på främlingsfientlig populism. Likt ett nyöppnat lågprisvaruhus lyckades partiet, med Jimmie Åkesson i spetsen, göra entré i riksdagen 2010. Om varor var trasiga och av sämre kvalitet, och sortimentet ytterst begränsat, det brydde sig kunderna inte om utan köpte blint produkterna. Partiet bär därför ett ansvar mot sin väljargrupp. När sedan räkenskaperna stiger är det motsägelsefullt att entreprenör Åkesson själv väljer att kassera de halvfabrikatvaror, som är så efterfrågade hos kundkretsen. Vem ska väljaren vända sig till då, när en majoritet av övriga riksdagspartierna levererar en liknande integrationspolitik?

När dessutom Sifo-siffrorna ökar för Sverigedemokraterna, är det anmärkningsvärt att partiledningen väljer att skrota den retorik som bäst speglar dess politiska paradfråga. Jimmie Åkesson politiska entreprenörskap bygger på att en stor del av den svenska valmanskåren svalde hans partis luddiga och entydiga retorik. Lika lite som en nyetablerad företagare, vars verksamhet gör stora framgångar de första åren, frivilligt skulle avveckla den efterfrågade produkten - bör en partiledare göra det med sin politik? Demokratins krafter är, i likhet med marknadens krafter, beroende av ett gott förhållande till kunderna; väljarna. Missnöjda kunder, som upprepade gånger känt sig lurade av en säljare kan bojkotta denna, och så förefaller det också vara med en politisk entreprenör. Varför gå händelserna i förväg och avveckla partiets hårdvaluta? Tids nog kanske den svenska väljarkåren gör det ändå.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 19 okt 2012 09:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: