sourze.se
Artikelbild

Vapenlagen gör oss inte tryggare

Oavsett hur många lagar vi har, så kan de som håller på med illegala verksamheter ändå komma över skjutvapen.

Genom alla tider då det har funnits lagar mot skjutvapen har illegala sådana existerat, och även människor som använt dem i brottsligt uppsåt.

Vapenlagen som vi har i Sverige idag är ett försök att göra svensk lag modern och hänga med i tiden. Men den är inte särskilt lyckad. Den svenska vapenlagen är bara en liten vattendroppe i ett hav; du ser och märker ingen skillnad i samhället. Jag är inte tryggare när jag är ute och går bara för att Sverige har en vapenlag. Oavsett hur många lagar vi har, så kan de som håller på med illegala verksamheter ändå få tag på skjutvapen.

En person utan vapenlicens är inte mer benägen att begå brott, och en person med vapenlicens är inte på grund av licensen mindre benägen att göra det. Visst, om den senare personen begår ett brott så är det ju lättare att finna ägaren till det inblandade vapnet. Men till vilken nytta? Brottet har ju redan ägt rum. Brott ska förebyggas.

Den som är kriminell och vill begå brott med vapen, kommer att göra det oavsett om det finns en lag eller inte. Jag skulle nog vilja säga att en borttagen lag skulle kunna medföra positiva effekter. Visst kan det ge negativa effekter också, men de negativa sidorna av vapen ser vi redan nu, trots lagen.

Om alla fick bära vapen och använda vapen med sunt förnuft, så skulle många småbrott mot oskyldiga minska, i alla fall vissa typer av brott. Hur många våldtäktsmän bär skjutvapen? Om en kvinna kan få bära skjutvapen och använda det i nödvärn, skulle den kvinnan bli våldtagen då?

Det finns många tänkbara scenarion från båda sidor av saken som talar emot varandra. Men faktum är att en vapenlag gör inte samhället säkrare och får inte folk att känna sig tryggare. Vapnen finns där i alla fall. Skillnaden är bara att brottslingarnas vapen är dolda och vi ser dem inte förrän brottet begås.

Det låter kanske konstigt och skrämmande, men jag är för en eventuell borttagning av vapenlagen, av den enkla anledningen att jag nog skulle känna mig säkrare om fler och vem som helst bar skjutvapen. Galningar finns överallt, men procentuellt är det fler personer som inte är galningar. Om jag råkar ut för någonting, så finns ju möjligheten att en annan person som bär ett skjutvapen kan hjälpa i en farlig situation. Hur många kan det i dag, om en kriminell galning dyker upp och har någon form av vapen? Ingen eller väldigt få.

Brott med illegala vapen inblandade begås varje dag. Vapen finns överallt, vare sig vi vill eller inte. Vapenlagen är idag bara en lag för att vi ska kunna sopa verkligheten under mattan och intala oss att problemet är löst.


Om författaren

Författare:
Annika Brandt

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: