sourze.se
Artikelbild

Sverige vs Frankrike - enligt Facebook?

När man som svensk loggar in på Facebook möts man av en fråga som inte många kan motstå frestelsen att svara på: "Vad gör du just nu?"

När man som svensk loggar in på Facebook möts man av en fråga som inte många kan motstå frestelsen att svara på:

"Vad gör du just nu?"

Svaret, som egentligen borde vara "Sitter här och checkar FB för jag har ingenting annat att göra/har en miljon andra grejer att göra, som jag inte orkar göra.", blir istället konstigt nog ofta ett svar på den lite roligare frågan "Vad har du gjort?.

Se där, där släppte skrivkrampen och vi delar med oss av 1 hur morgonen var antingen helt underbar med älsklingen eller katastrof - missade bussen med en minut, 2 vad vi ätit, var och med vem, alternativt vem som lagade laxen, 3 hur långt vi sprang eller vad vi gjorde på gymmet, alternativt hur solig/regnig promenad vi gick med hunden, alternativt varför vi inte har sprungit, gymmat eller promenerat ont i ryggen, lätt förkylning, tidsbrist, eller 4 ibland, som lingon på moset, hur detta kändes.

När, däremot, en fransman loggar in på Facebook, möts han eller hon hen har en lång väg kvar i Frankrike av uppmaningen "Uttryck Er". Inte nog med att Facebook niar fransoserna, Facebook vill att de ska "uttrycka sig", inte bara lista vad de har gjort, utan faktiskt helt fritt bestämma vad de ska skriva.

Om svenska Facebook helt plötsligt bad sina adepter att "uttrycka sig" finns det två möjliga scenarion: Antingen kanske trafiken stannar: -Vadan nu? Uttrycka mig? Vad menas med detta? Ska vi hitta på själva vad vi ska dela med oss av? Nej, det var bättre på den gamla goda tiden när det enda som krävdes var ett gott minne samt en förmåga att försköna några detaljer här och var. Eller så fullkomligt överbelastas nätet av svenskar som insett vilket fantastiskt verktyg för spridning av kultur och idéer som Facebook är. Har du skrivit en dikt? Uttryck dig! Har du avverkat Brott och Straff och vill dela med dig av din läsupplevelse? Uttryck dig! Vill du sprida en kärlekssång du hörde spelas i en trång gränd i Sidi-bel-Abbès? Varsågod!

"Vad tänker du på?", tillfrågas spansktalande förresten, när de loggar in. "Vad har du på hjärtat?", frågar norrmännens Facebook.

Världen är en spännande plats, svarar jag. Jag kommer därför att från och med nu skriva om små och stora händelser och företeelser i Frankrike här på Sourze.


Om författaren

Författare:
Linda Thilén

Om artikeln

Publicerad: 22 aug 2012 09:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: