sourze.se
Artikelbild

Vart är vi på väg någonstans?

Framtidens människogenerationer kommer att blicka ut mot ett tomt och mörkt universum.

Vart är vi på väg någonstans? Universum, expanderar det för alltid och kommer hastigheten att öka ännu mer?

Framtidens människogenerationer kommer att blicka ut mot ett tomt och mörkt universum. En acceleration kan dra isär kosmos. En faktor för jordens fortsatta livsbetingelser är med den exakthet som jordens omloppsbana har runt solen. Skulle omloppsbanan gå fem procent närmre solen uppstår en brännande hetta som kan utplåna allt. Tio procent längre ut en isig ödemark täckt av glaciärer. Något som astronomerna till hundra procent är övertygade om är att det finns liv i någon form, på andra platser i universum. Lika övertygade är de inte när det gäller upptäckten av mörk energi och vad det är för något.

Det mest mystiska som har upptäckts i universum är mörk energi och astronomerna har ingen aning om vad det är för något. Det är en energi som verkar uppstå ur tomma intet, ur vakuum. En mystisk kraft som trotsar tyngdlagen. Mörk energi är nyckeln till förståelsen av universums slutgiltiga öde.

De har upptäckt att ungefär sjuttiotvå procent av universums energitäthet består av mörk energi, men de vet inte vad det är. Nu undersöks även mörk materia som är osynligt. Dess närvaro märks bara av hur den förvränger saker som ligger bakom mörk materia. Mörk materia böjer ljuset vid dess passage. Tjugotre procent av universum består av mörk materia. Lägger man ihop mörk energi och mörk materia, finns det bara fem procent av universum som är synligt. Nittiofem procent av universum är fortfarande ett mysterium.

Om fem år skickas ett nytt vassare teleskop ut i en omloppsbana runt jorden som då kommer att ersätta Hubbleteleskopet. Astronomerna tror då att en del frågetecken kommer att rätas ut.


Om författaren

Författare:
Owe Streger

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2012 13:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: