sourze.se

Rättssamhället i gungning?

I de svenska lagarna finns uppenbarligen utrymme för laglöshet.

Tidigare har vi haft Lindomefallet där de åtalade friades eftersom båda nekade och det inte kunde bevisas vem av dem som utfört mordet på den gamle mannen.

Nyligen friades tre syskon från att ha mördat en ung man. Alla tre erkände/tog på sig mordet. En av dem rengjorde mordvapnet, en kniv. Det var glasklart att alla tre hade varit på platsen vid tillfället. Domen i tingsrätten överklagades. De frikändes i Svea hovrätt, bland annat därför att man inte kunde bevisa vem som stuckit ihjäl mannen.

Nu har två personer dömts till livstids fängelse för ett mord utanför Alingsås. Båda dömdes mot sitt nekande och det fanns ingen teknisk bevisning på mordplatsen. Ingen av dem kunde bindas vid att ha varit i huset där morden begicks. Det är dessutom oklart vem av de båda om någon som hade utfört mordet.

Domen i Alingsås har överklagats. Det ska bli intressant
att se vad utslaget blir i nästa instans mot bakgrund av fallet med de tre syskonen och det gamla Lindomefallet.

Det finns alltför många kryphål i de svenska lagarna. Och då handlar inte bara om mordfall. Fortsätter det så här kan rättssamhället börja gunga.

Vad säger justitieminister Beatrice Ask? Säger hon att hon inte kan lägga sig i enskilda fall så har hon missförstått sin uppgift. Men hon kan förhoppningsvis bättre än så.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 29 jun 2012 12:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: