sourze.se

Pafos: Cypern - ett lugnt och avkopplande semestermål

Cypern är den tredje största ön i medelhavet där den ligger inklämd mellan Europa, Afrika och Mellanöstern och anses vara den undersköna grekiska kärleksgudinnan Afrodites födelseort.

Landet har haft många härskare under sin långa historia. Landet blev självständigt från Storbritannien 1960 men 1974 annekterade Turkiet drygt 1/3 av landet, som fortfarande än i dag är delat. Förhandlingar förs regelbundet, men ännu har inget konkret lagts fram om ett enande. Cypern är annars ett smidigt land att resa i och avstånden är relativt korta och vägarna utmärkta. Det gäller dock att se upp när man hyr bil eller går över gatan då cyprioterna kör på vänster sida.

Anledningarna till varför jag valde att resa till Pafos var flera. Dels lockade ortens kulturliv mer än utelivet, dels har Ryan Air www.ryanair.com flygningar hit från Skavsta, och det är då också möjligt att stanna kortare tid än en vecka, från tre dagar, vilket jag uppskattar, då jag ibland kan tycka att en vecka blir lite för länge. Flygbolaget har bekväma avgångstider, morgonflyg från Skavsta och lunchflyg tillbaka från Pafos, priser från c:a 800:-/tur och retur om man bokar i god tid.

Jag var mycket förväntansfull när jag steg av planet på Pafos flygplats. Genast möttes jag av härligt ljumma vindar som förde med sig doften av blommor. Jag besökte Pafos i maj så våren var i full blom. Cypern har ett traditionellt medelhavsklimat med långa och heta somrar och milda soliga vintrar. Antalet soldagar/år överstiger 300 dagar. Temperaturerna på somrarna brukar leta sig upp emot 30-35 grader. Tack vare Pafos läge vid havet så gör emellertid de friska vindarna att hettan inte är allt för oangenäm.

Det finns hotell i alla kategorier på Pafos. Jag bodde på hotell Capital Coast Resort & Spa www.capitalcoastresort.com som ligger endast 20-25 minuters promenad från själva centrum eller fem minuter med lokalbussen nr 615 vars hållplats finns strax utanför hotellet. Biljettpriserna är billiga, man betalar 1 Euro/enkelresa, och dygnskort kostar endast 3 Euro. Tar man sig från flygplatsen med buss så tar man även här lokalbuss för samma låga taxa.

Hotellet, som har 193 rum inklusive sviter, är väldigt fräscht då det byggdes för endast fyra år sedan. Det är utrustat med ett spa, inom- och utomhuspool samt en rejäl terrass med bar där man kan inmundiga drinkar av alla de slag. Vidare finns det ett gym med möjligheter till diverse olika behandlingar, alltifrån från massage till skönhetsbehandlingar. Övrig service är att det finns en liten jourbutik där man hittar det nödvändigaste samt att det givetvis finns tillgång till trådlöst internet för en mindre kostnad. Jag uppskattade mycket den fina servicen vid poolområdet där man sällan behövde vänta på sin beställning. Anledningen till varför jag valde hotellet var att det dels hade fått toppbetyg på Tripadvisor, som är ett utmärkt sätt att på ett objektivt sätt bilda sig en uppfattning om ett hotell och dess servicenivå, men också för att prisnivån var human sett utifrån dess fyrstjärniga klassificering.

Pafos är omslutet av många stränder, där bland andra Coral Bay är mäkta populär. Dess långgrunda strand samt det faktum att det här inte finns några strömmar gör platsen utmärkt för barnfamiljer. Att Pafos har hela tolv EU-godkända stränder är också något som borgar för bra vattenkvalitet.

Tre dagar är inte mycket och det gäller att nyttja dagarna maximalt när man väl är här. Då jag är mycket vinintresserad har jag som vana när jag reser till länder med egen vinproduktion att alltid köpa med mig hem en flaska eller två av det lokalproducerade vinet. I Pafos region fann jag till min stora glädje att det fanns hela tre olika vinrutter som man, som vinälskare, kan ta till ett antal vinodlare. På vissa av vingårdarna talar man till och med svenska !. Det finns totalt cirka 45 vinodlare på hela ön och cirka tio i Pafos med omnejd. Mer information finns att hämta på Pafos regionala turistbyrås hemsida: www.visitpafos.org.cy där man också kan ställa sina eventuella frågor, inte bara om vinodlare utan om allt som rör turism i regionen.

En av de vinodlare jag besökte på "vinrutt nummer 1" är känd tack vare att två av hans basviner blivit lokala storsäljare. Jag talar då om Vasilikon Winery. Vingården har sina odlingar på 700 meters höjd över havet och verksamheten startade 1993. Här gör man utsökta viner, allt från litet enklare slag till mer exklusiva. Röda viner görs främst av Cabernet Sauvignon, Merlot och Shirazdruvor. Vasilikon tillverkar 400 000 flaskor årligen och med undantag av 25 000 flaskor, som lagras på ekfat, lagras vinet i ståltankar. Min favorit under vinprovningen av fyra viner var ett rödvin som hette Methy 2007, som görs på enbart Cabernet Sauvignon-druvor. Vinet hade en härlig doft som lovade stort och som också levererade med sin djupa, något sträva karaktär. Vinet går utmärkt att dricka nu men enligt vinmakaren vinner det på ytterligare lagring. Ett annat av Vasilikons viner som jag tyckte var gott var deras rosé, Eivazia, som görs dels på shirazdruvan men även en lokal variant som heter Maratheftiko.

Pafos är rikt på världsarv, faktum är att hela staden är ett världsarv, där de största sevärdheterna, i alla fall när det gäller de antika lämningarna, är de kända kungagravarna från 300 f. Kr. För ett otränat öga är det dock kanske inte så mycket att se. Antika lämningar, som jag personligen anser mer intressanta, är Pafos mosaiker, som härstammar från samma tidsepok och som ligger precis vid fortet och den charmiga hamnen med alla fina restauranger. Här hittar man de tidigare forntida husen Dionysos, Teseus och Aion som begravdes för mer än 1500 år sedan och som man funnit vid utgrävningar. Mosaikerna visar scener ur den grekiska mytologin och är mycket välgjorda och ger besökarna en känsla av hur det var att leva århundradena före vår tidräknings början.

Vad mer kan Cypern erbjuda? Jo, dykning! Med det kristallklara vattnet finns här idealiska förhållanden för såväl ovana som erfarna dykare. Det finns flera dykfirmor. Jag fick kontakt med Cydive www.cydive.com via en vän som nyttjat deras service och som berättat om deras verksamhet och vad de erbjuder. Främsta kundkretsen är nordbor, tyskar och holländare varav många satsar på att ta dykcertifikat på plats. Något annat som lockar dykare att komma hit är att det finns hela fyra lokala vrak som man kan utforska vidare.

Restauranger eller tavernor, som det heter här nere, samt barer finns det mängder av i Pafos. De flesta är lokaliserade kring hamnen och den långa strandpromenaden. Maten som serveras är oftast färsk fisk och skaldjur serverat som meze, det vill säga smårätter, både kalla och varma, där man får testa och prova det man är sugen på. Antalet smårätter varierar mellan 10 och 15 stycken. I övrigt lär man inte kunna undgå nationalosten haloumi som är mycket populär. The Pelican Restaurant, som ligger precis vid hamnen, är en fiskrestaurang som inte går att missa tack vare den tama pelikanen som gör konster för gästerna. Mycket sevärt och om man vill går det bra att, utan att det kostar något, försiktigt klappa fågeln och ta bilder. Här finns också en av Pafos bästa fiskrestauranger, Theo’s Seafood, där maten är mycket god och vällagad. Ett annat exempel på en utmärkt restaurang utanför hamnområdet är Archontariki, som ligger mitt i det moderna Pafos centrum mittemot CYTA huset som förutom utsökt husmanskost även har vinet jag rekommenderade från vinmakaren Vasilikon. Efter en trevlig och god måltid kan det vara bra att ta sig ett glas av den lokala starkspriten Zivania, som till smak påminner om den italienska grappan. Själva stadskärnan har en del butiker. Den ekonomiska krisen har emellertid även nått hit.
Kunderna är få och tomma skyltfönster minner om nedlagda butiker. Pafos resignerar dock inte utan kommer att göra infrastruktursatsningar för att öka regionens attraktionskraft.

Gör ett besök på Pafos, för som resenär och besökare blir man inte besviken. Varje turist räknas och med det följer en utmärkt service, värdig en kung.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 25 jun 2012 15:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: