sourze.se
Artikelbild

Erik Bengtzboe: "Ungdomsarbetslösheten - en ond cirkel som måste brytas"

"Vi vill att alla ska ha möjlighet till att läsa entreprenörskap i gymnasiet, så att fler får chansen och kunskapen att både starta företag och anställa."

Sverige har en alarmerande hög arbetslöshet. På grund av den lever många unga i en värld med begränsade möjligheter. Många unga utan jobb får stanna hemma när klasskompisarna flyttar hemifrån eller åker iväg på den där resan de drömt om. Att inte gå till jobbet på morgonen gör att ens möjligheter begränsas, och man förlorar chansen att visa vad man kan på arbetsmarknaden.

Ungdomsarbetslösheten är idag orimligt hög, vilket gör att många ungas framtidstro ersätts med hopplöshet och man fastnar i en ond cirkel. Ju längre tid man står utanför arbetsmarknaden, desto längre bort kommer man. Vi måste bryta det mönstret så fort som möjligt och sänka trösklarna in till arbetsmarknaden. Många unga idag får bara titta in och får aldrig chansen att visa vad de kan.

När alltför många unga står utanför arbetsmarknaden tappar Sverige många viktiga idéer för framtiden, och vi går miste om en hel ungdomsgenerations skapande- och idékraft. Om vi ska kunna se till att Sverige mår bättre i framtiden behöver vi unga få visa vad vi kan på arbetsmarknaden och låta idéer bli verklighet. För unga människor som inget hellre vill än att ta ett jobb, erbjuder Socialdemokraterna inget mer än förlängd skolplikt till 25 års ålder och höjd skatt, 16 miljarder, på unga som jobbar. Istället för fler vägar in på arbetsmarknaden vill S ha färre, och dessutom med dyrare anställningar som kommer kosta 25 000 jobb för unga. Vi tror det är fel väg att gå. Vi vill istället bland annat ta bort arbetsgivaravgiften för unga och därmed skapa enklare vägar in på arbetsmarknaden.

Det är människor, idéer och skapande som har byggt Sverige. Människor som har skapat ett företag grundat på sin idé, skapar välstånd. Vill vi se ett framtida Sverige som är innovativt måste det vara lika naturligt för en lärare och en svetsare att starta sitt eget företag så länge man har en idé. Vi vill att alla ska ha möjlighet till att läsa entreprenörskap i gymnasiet, så att fler får chansen och kunskapen att både starta företag och anställa.

Yrkesintroduktion, lärlingsprogram och lärlingsprovanställningar är ytterligare tre vägar som skulle hjälpa många unga att ta sitt första steg in på arbetsmarknaden. Utbildning är grundläggande för att vara anställningsbar, men minst lika viktigt är erfarenhet. En referens att visa upp och en extra rad på CV:t gör otrolig skillnad. En ytterligare sänkning av arbetsgivaravgiften för unga skulle sänka muren runt arbetsmarknaden och göra det ännu enklare för unga att ta sig in, utan sänkta löner. I Sverige ska alla som vill och kan ha ett jobb att gå till. För att lyckas med detta måste vi våga sänka trösklarna in till arbetsmarknaden fram för allt för oss unga. Moderata Ungdomsförbundet vill se fler vägar in, inte färre.

 


Om författaren

Författare:
Erik Bengtzboe

Om artikeln

Publicerad: 11 maj 2012 11:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: