sourze.se
Artikelbild

Var extra rädd om vårhåret!

Med våren kommer förändringslusten. Många är vi som klippt lugg, en "ärtig" page eller gjort en permanent, för att genast beskåda eländet med tårfyllda ögon.

När våren kommer brukar förändringslusten hos många vakna, att "nu ska vi gå mot förnyelse". En del byter jobb, andra flyttar eller rustar om sitt boende, och en del vill förändra sitt utseende. Vad det än gäller är det sällan bra att förhasta sig. Många är vi som klippt lugg, en "ärtig" page eller gjort en permanent, för att genast beskåda eländet med tårfyllda ögon.

Låt oss en gång för alla enas om att när det kommer till håret tänker vi igenom det minst en vecka; du testar tanken ett par gånger om dagen för att se om det finns minsta tvekan. Och lyssna inte på de daredevils som hetsar dig mot förändring med orden: "Det växer ju ut."

Visst är det sant, men face it: det tar cirka ETT ÅR för 1 dm hår att pryda din skalle. Du ska alltså igenom: Nyår, påsk, födelsedag, midsommar, semester, halloween, julfester och julen själv innan det vuxit ut. Ha detta i åtanke om du är sugen på en drastisk förändring på frisyrsidan.

När det kommer till hårfärg är det en aning lättare att åtgärda, men även här kan man råka ut för bakslag. Jag själv till exempel lyckades med konststycket att bryta av håret vid panikerad avfärgning och blondering och fick, om man nu ser det lustiga i det hela, samma frisyr som karaktären Sheldon Cooper i The Big Bang Theory. Detta skedde under hösten 2010 och jag bodde i mina luvmössor ända fram till maj 2011.

Det finns många, många skräckhistorier om frisörer som gör som de vill med ditt hår eller slarvar. En god vän kom hem närpå snaggad på bakhuvudet och hennes kompis som varit med och klippt sig på samma salong hade ett hack i bakhåret. Lyssna alltid på din magkänsla här. Upplever du att frisören inte lyssnar - res dig upp och gå. Du gör inte frisören en tjänst som blir klippt av honom/henne, det är faktiskt han/hon som får betalt att ta hand om ditt hår. Man är ju i ett utsatt läge hos frisören och håret, som automatiskt blir i fokus då det faktiskt sitter högst upp på kroppen och det första folk ser med ansiktet som god tvåa, är något som de flesta av oss bryr sig om. Så var rädd om det.

Jag vet att det inte är lätt att stå på sig. Sista gången jag gick hos en okänd frisör skulle jag få håret toppat och uppljusat med slingor. Jag hade just gift mig med min dåvarande kille och ville fixa håret inför bröllopsbilderna som vi inte hunnit ta innan bröllopet. Mitt hår var till skuldrorna långt, tjockt och brunt. Bröllopsfrisyren var uppsatt med stora slarviga lockar. Jag som är välsignad att ha en bästa vän som är en av Sveriges duktigaste frisörer men som tyvärr bor i en annan stad och därmed inte var tillgänglig, satte mig tillitsfullt i stolen hos denna okända frisörska, van att bli avlyssnad och rådd vad som funkar för mitt hår, ansikte och livsstil. Jag sa exakt vad jag ville att hon skulle göra och frisörskan lyssnade, nickade och höll med. Vi började med slingorna som blev jättefina, och så var det dags för toppningen. Jag försvann in i tidningarnas värld men reagerade när det kändes som om hon klippte nära nacken. Så jag frågade henne och hon sa att "nej nej, det är ingen fara".

Här gjorde jag mitt största misstag. Jag ignorerade magkänslan och stirrade nu stint ner i tidningen. Jag pallade inte att titta upp men kände hur längd på längd föll. Och mycket riktigt. När jag tittade upp och skådade eländet hade jag en rund hårhjälm, tvärt avklippt i höjd med käken. Hon hade dessutom tunnat ut det så det låg som ett tunt, slickat gladpack runt huvudet. Jag frågade med tunn och chockad röst: "Men... mitt hår?" Då svarade hon snorkigt: "Jag sa att jag skulle ta allt som var nött ju!"

Jag blev så arg och chockad att jag bara nickade fast jag egentligen ville skrika och fråga vad fan hon gjort, för det var inte det vi kommit överens, om men rösten höll inte. Och allra värst var att jag helt tyst betalade henne 1 200 kronor och vacklade ut därifrån och grät sedan varje morgon en vecka sträck. Och inga bröllopsbilder blev det heller. Skallen såg ju ut som en blekbrun oliv.

Jag lärde mig läxan i alla fall. Men jag önskar ingen att vinna denna lärdom och ryggrad att säga ifrån på detta tråkiga vis.

Nu måste jag också säga att det finns många urduktiga och skickliga frisörer i Sverige som lyssnar på dig och som kan förklara varför vissa av dina önskemål inte fungerar, men som istället ger dig tips om eventuellt annan nyans på håret eller en modifierad version av den frisyr du önskar klippa. Hittar du en sådan frisör håll i henne/honom med näbbar och klor!

Låt säga att du nu har din frisyr och färg som du trivs med, nästa steg är: hur tar du hand om det? Precis som med allt annat här i livet så är alltid bästa sättet en god grund.

Alltså: Hur och med vad tvättar du ditt hår?

Jag som bleker har ett extra utsatt hår då jag "sugit ut" för att förenkla, färgen och därmed lämnar håret mer poröst och tillgängligt för allehanda smuts och hårprodukter att invadera hårstråna om jag inte skyddar dem. Från 20 års ålder har jag haft mina favoriter, fast en del har naturligtvis bytts ut genom åren, vilket är naturligt med tanke på att mitt hår inte varit densamma hela tiden. Dessutom påverkas hårets kvalité beroende på: årstid, kostvanor, hårvanor och levnadsvanor.

En del föredrar att inte använda balsam, fast jag skulle vilja råda dem att tänka om. Balsamet är till för att sluta ditt hårstrå. Hårstrået är ju byggt lager på lager likt fjäll och slitage "ruggar" upp dem. Schampot går in och rengör men lämnar fjällen öppna, därför behövs balsamet efter att stänga igen. Kom också ihåg att när ni använder inpackning ska det ske efter schamponering men före balsameringen. Varför? Jo, inpackningen tränger in i hårstråt vilket är dess uppgift men likt schampo, stänger den inte dörren efter sig! Så, balsam alltid alltid sist! Och bara på hårets längder, inte i hårbotten. Detta för att balsamet lägger sig som en tung matta över hårbotten vilket återfettar och drar till sig smuts snabbare än normalt vilket kan leda till en ond cirkel som består av att du får fett, smutsigt hår redan dygnet efter du tvättat och då tvättar genast igen vilket leder till samma effekt och då leder dig in på ett hårtvättande sisyfosdilemma.

Vilket schampo passar då dig? Mja, här får du läsa på flaskorna vad de gör för dig. Hur ofta ska du tvätta ditt hår? Detta är väldigt individuellt. Frisörer brukar rekommendera var tredje dag. Den funkar för mig.

Här är några av mina favoriter:

L’Oréal Elvital Anti-breakage: schampo, inpackning, balsam. Mumma för slitet, färgat och blonderat hår. Inpackningen kör jag varannan vecka. Denna är dessutom rätt billig vilket jag bara kan säga att du kan köpa en flaska välluktande "hårguld" för en spottstyver- jag klagar då verkligen inte.

Vichy Dercos serie för torrt/behandlat hår: schampo och balsam. Detta är en ny favorit i mitt badrum. Redan efter första tvätten kändes längderna mindre spröda och torra och mera fylliga och mjuka, och så luktar den gott. We like!

Vichy Dercos Mineralschampo: Denna snygging blev dessutom nominerad i gruppen "Årets hårshampo - konsument" på Swedish Beauty & Cosmetics Awards 2012 och kan användas av hela familjen då den inte irriterar i ögonen. Och håret blir rent. Verkligen rent och lukten påminner om havets sälta och sten- mycket intressant upplevelse i duschen måste jag säga. När jag tvättar med denna brukar jag använda...

Clearasil balsam för torrt/skadat hår som avslut. Den är något av en doldis i kulisserna och påminner om South Beach-dieten. Båda är framtagna för att hjälpa och bota sjuklingar men funkar även finfint för resten av familjen.

Redken: den dyraste i gänget men värd varendaste litet öre. Jag har kört Color Extend då jag inte bara har blekt håret utan ibland lägger in en ask- eller guldblond färg beroende på önskemål. Jag har även använt denna när jag var brunett och när jag varit rödhårig och Color Extend ger ett glansigt hår som behåller färgen längre och som blir lättskött. Jag är väldigt sugen på att få prova Extreme. Hör av er ni som kör med den, så får jag veta vad ni tycker.

Revlons Hårpumla. En sådan här borde alla ha. Inpackning som du kan använda varje dag!! Och den finns för alla nyanser. Jag kör nr 1002 som dämpar gula reflexer och ger en snygg silvrig ton. Fast jag ska även köpa en med guldig nyans.

Om ni har bråttom eller försovit er är ett torrschampo att rekommendera då man vaknar med hårprodukter och luftföroreningarna som skapat ett Picasso-aktigt konstverk av ditt hår. Man sprayar i det i håret, låter sitta en stund och sedan borstar ur det och så är det bara att tuta och köra. Jag har Batiste från Rusta som funkar.

Jag önskar er alla en fin hårvecka. Kika gärna förbi på bloggen för andra hårvårdstips, frisyrer och knep.

Här har ni bilden från vecka 2 i testen av Vichys Normaderm-serie.

Om författaren

Författare:
Jennie Johansson

Om artikeln

Publicerad: 24 apr 2012 12:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: