sourze.se
Artikelbild

Idébrist i TV-tablån

Om reklamen togs bort skulle alla TV-program bli kortare, och dessutom skulle fler andra program kunna visas.

Det måste finnas en väldig idébrist hos dem som lägger upp programmen som kanalerna ska visa. Det första är alla denna reklam. Visst, om inte kanalerna hade reklamen så skulle det kosta ännu mer varje månad för oss konsumenter. Så ur den vinkeln, så ska man väl inte klaga.

Men! Man kan ju uppenbarligen ändå konstatera, att det måste råda idétorka bland produktionsbolag och hos TV-bolagen, eftersom de måste fylla ut tablåerna med reklam. Tänk hur många fler program som skulle kunna visas om samtliga reklampauser togs bort? Entimmesprogram skulle kanske bara bli 30 eller 45 minuter långa.

Man kan konstatera lite elakt att de har så dåligt med program att de måste visa reklam - för de har inget annat att ta till?

Men seriöst! Mina tankar kring svenska produktionsbolag är att de är riktigt dåliga på att ta fram nytt och framför allt, ta fram underhållningsprogram eller TV-serier som faktiskt håller hög standard, och dessutom, som sticker ut från Sveriges enformiga utbud.

Min högsta önskan är att svenska produktionsbolag kastar ut sina gamla tankar och tar till manusförfattare som använder fantasin, och faktiskt utvecklar svensk TV-tradition. Jag har länge ropat efter det. Jag tror jag gjorde en första artikel om detta för några år sedan. Vad har hänt? Ingenting. Jag tror till och med att det har blivit värre med svensk produktionskultur. Varför?

Några produktioner har blivit återupplivade. "Fångarna på fortet" och "Gladiatorerna" för att nämna ett par. Visst, de går att se på, men de har ju nästan överlevt sig själva och det är TV-historia. Dock ganska så bra TV-historia. Men ändå. Det var 90-talet, och vi lever nu på 2000-talet med ny datateknik.

Den enda ljuspunkten jag har sett i svensk produktion den senaste tiden är en TV-serie som SVT sände: "Anno 1790"

En serie som jag bara väntar på ska komma med en andra säsong. En ljuspunkt i vår mörka och trista TV-värld.

Men en serie, säger väl en hel del. Eller hur?


Om författaren

Författare:
Annika Brandt

Om artikeln

Publicerad: 23 apr 2012 11:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: