sourze.se
Artikelbild

Möt våren med stil

Om solskydd, hudvård och årets fantastiska vårmode, som bjuder på någonting för alla smaker.

Hoppas ni haft en fin påsk, kära läsare!

Med vårsolen kommer glädjen och ljuset. Hazaa! Och löftet om sommar och värme blir genast verkligare än när vi drömde oss bort i decembers isande snålkyla, och längtade efter loja sommarvindar som smeker våra bara ben och armar. Vad härligt att bara om ett par månader så kan vi ligga på stranden med stor solhatt läppjande på något kallt som smakar melonish, medan solen i sakta mak steker oss gyllenbruna - eller för den delen bara värmer oss i skuggan under ett stort parasoll. Måsar som skriker, barn som leker, en radio på avstånd medan vågorna rullar in över sanden. Sommar.

Och med solen kommer skyddet. Hudcancer är vår näst vanligaste cancerform vilket bör vara en varningsklocka. Det alltmer förstörda klimatet gör att vi får sämre skydd även häruppe i norr mot den skadliga strålning som kommer från solen. För sådana som mig, som började i tonåren med solarium, gäller i dagsläget att bära en solskyddskräm för ansiktet med minst faktor 30 året om. Varför? Jo, när det kommer till solariumfrågan är det så att vi som glatt hoppade in mellan de neonlysande rören innan 18-årsåldern har utsatt oss för 10 gånger större risk att utveckla hudcancer. Jag var 28 när jag slutade sola, både ute och på artificiell väg vilket förbättrat min hudstruktur avsevärt, och jag tar mina 20 minuter varje dag för att samla på mig D-vitamin men under vår- och sommarmånaderna har jag full mundering av solskydd över hela kroppen.

Idag finns det en hel uppsjö av brun-utan-sol-produkter för den som vill åtnjuta en fräsch bränna, det är bara att googla "recension, brun utan sol" så får du upp både tidningars tester och även vanliga människors åsikter om olika märken. Jag själv ska prova på åtminstone två produkter under de närmsta veckorna, på benen, för jag tycker själv det är snyggt med ett par glänsande St Tropez-spiror dock utan att göra en Kelly Osbourne som bara smorde benen bruna och fina men lämnade resten av kroppen alabastervit, vilket gav en illusion av att det var två olika kroppar som samsades. För den som är nyfiken på mer detaljerade resultat av mina produkttester, besök gärna min blogg.

För att hoppa tillbaka till solskydd, närmare bestämt för ansiktet, då det är den hudyta som just nu exponeras mest, kolla vad du föredrar i konsistens och vad som funkar om du bär smink. Fet? Krämig? Lätt? Iväg till affärer och apotek, gott folk, och be om prover. Konsultera med återförsäljarna vad de rekommenderar.

Tänk på att applicera solskyddskrämen för ansiktet efter att du rengjort ansiktet på morgonen, men före du smörjer med din dagkräm, så att den ger optimalt skydd där den behövs; på och under huden.

När du smort dig, låt krämen sjunka in i åtminstone fem minuter. Jag brukar passa på att borsta tänderna under tiden och klä mig. Sedan smörjer du med din dagkräm om du använder sådan. Om du ska sminka dig efter så låt även den sjunka in minst fem minuter innan du sätter igång.

En notis: Varför det är viktigt att tvätta av ansiktet på morgonen, är på grund av att vi bland annat svettas på natten, och den gamla huden fastnar kvar i svetten och täpper då i sin tur till porerna. Det underlättar för bakterier och smuts att kicka igång inflammationer och irritationer, samt tillintetgör chansen för hyn att ta emot vilken produkt du än ger den.

Jag själv har just nu både Vichys och La Roche-Posays solskyddskrämer för ansiktet. Jag har två olika för att kunna anpassa hur min hy "mår" Ibland är det skönare att bara svepa La Rochen - som är mer som en lotion i konsistensen - som en lätt bris över ansiktet, ibland är det mer uppskattat med Vichys mer krämiga crème de la crème när jag känner mig torr och törstig. Jag fortsätter likväl letandet, likt en ivrig upptäcktsresande på nät och i affärer, efter nya skatter i hudvårdsdjungeln, då jag är otroligt intresserad av att hitta till exempel ekologiskt tillverkade produkter med så få konstgjorda tillsatser som möjligt, och som verkligen fungerar. Detta betyder inte att de trogna trotjänarna åker ut, det betyder bara att familjen växer.

Modet denna vår är alldeles fantasisk och har ett väldigt brett utbud. Du hittar i huvudsak fyra starka influenser som visar sig både på catwalken men även bland sminktrenderna: cool metallic, pastell, starka färger och pudrig romantik, och alla dessa går att mixa med varandra. Det är bara att testa sig fram till vad man trivs i och gillar.

Sex modetips för våren:

- Byxa i starka kulörer. Rosa, gul, blå, röd, orange - här är bara att frossa lös. Det fina är att dessa går i stort sett att kombinera med vilken stil du än har! Lindex, Cubus och H&M har snygga och prisvärda i alla storlekar. Formen däremot varierar lite, så här får du prova vad du gillar. Chinos, skinny jeans eller som en vanlig regular?

- Den pastellfärgade kavajen; mintgrön är het. Sök på nätet för att hitta lite mer spejsade snitt, men fortfarande plånboksvänligt. Fast om du vill investera för några år framåt, satsa istället på att hitta en snygg svart kavaj du verkligen trivs i - den håller i modesammanhang, år ut och år in.

- Puder och metallic. Snygga ihop dessutom. En investering är att köpa en puderfärgad klänning i valfri längd. Puderfärgen stannar åtminstone till hösten och ger stort utrymme till underbar missmatch redan nu. För mer inspiration på den här stilen kolla exempelvis in Free People. Ett av Fru Montazamis favoritmärken, by the way. Kappahl och Lindex har fina skimrande tröjor i metallic. Lite rockiare varianter i även blankare material finns bland annat på H&M, kolla in deras glam-jeans.

- På accessoarsidan kan du satsa på en stor ring, en maffig brosch som ger 1800-talets rokokomode en match - MUS har supersnygga för en dyrare slant. Eller varför inte svänga runt med en grym kuvertväska i guld? Åhléns har många fina val på väskavdelningen i olika färger och former. Jag har span på en vacker konjaksfärgad handväska därifrån.

- Makeup-trenden visar en naturlig bas med färgstark mun. Röd i hela dess spektra, från varm till kall, funkar. En personlig favorit jag har är LOréal nr: 288. Föredrar du något mer diskret gäller också en mun som målas med halvtransparent läppgloss eller en mer matt nude. Kolla upp Make Up Store - de har många olika nude-nyanser till bra priser. Gillar du inte att måla munnen: satsa på långa, flirtiga fransar, eyeliner med långa vingar eller ett rosa rouge som ger ett skirt intryck. Eller gå loss på pastell eller metallic ögonskuggor med sotade fransar.

- Håret är "naturligt" i okonstlade frisyrer där du kan lägga in slingor som ser solblekta ut och som ligger ganska nära din egen hårfärg. Fokus ligger på att det inte ska se "överjobbat" ut, utan mer som om du bara klivit upp, borstat eller dragit lite med fingrarna igenom och du inte har det uppsatt. Den slarviga knuten funkar fortfarande högt uppe på huvudet, i nacken eller dragen åt sidan.

Jag testkör Vichys serie Normaderm som ska motverka stora porer, oren och fet hy. Här kan ni se den första bilden.Jag kommer att fortsätta med mina rapporter, här i krönikan och mer ingående i bloggen.

Nästa vecka: HårLove - vård, frisyr och no-nos.


Om författaren

Författare:
Jennie Johansson

Om artikeln

Publicerad: 10 apr 2012 12:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: